Imádkozni tanított az Úr – „Szülők iskolája” tábort tartottak Erdélyben

2018. augusztus 9. csütörtök 10:44

Véget ért augusztus 4-én a Hargita megyei Szelterszen a Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja által szervezett „Szülők iskolája” tábor. A 2005 óta minden évben megrendezett esemény idei mottóját a Lukács-evangéliumból választották: „Uram, taníts minket imádkozni!”

A rendezvényre idén tizenkét család jelentkezett Csíkcsicsóról, Gyergyószentmiklósról, Karcfalváról, Kézdivásárhelyről, Nagyernyéről, Sepsiszentgyörgyről és Székelyudvarhelyről. A szervezők célja az volt, hogy a kisebb vagy kamaszkorú gyermekeket nevelő szülők számára olyan légkört biztosítsanak, amelyben lehetőség van az egymástól való tanulásra, a támogatásra, a kölcsönös megerősítésre. A tábor napirendje azt is lehetővé tette, hogy a szülők a szabadidős foglalkozások, játékok, kirándulások során több időt töltsenek együtt.

A tábor központi témája a mottóhoz híven az imádság volt. „Azonban az imádság nemcsak egy téma, nemcsak egyik napirendi pontja keresztény életünknek, hanem annak a forrása, az Egyházat éltető erő, a családi élet fontos része. Ezért, hogy közel kerülhessünk Istenhez úgy, mint keresztény család, időnként témává kell tennünk” – mondta a tábor lelkivezetője, Szénégető István főegyházmegyei családreferens, remeteszegi plébános, aki a napi tanításokban, a napi szentmisék prédikációiban vezette végig a jelenlevőket a személyes és családi imádság útján.

A részt vevő családok nemcsak előadásokat, elmélkedéseket hallgathattak az imádságról, a különböző imamódokról, hanem a reggeli és esti programokon, a szentmiséken, a szentségimádáson a családi imát is gyakorolhatták: a házaspárok magukban, de a gyerekeikkel együtt is imádkozhattak.

A tábor során a házaspárok is elmélyíthették kapcsolatukat a mély lelki beszélgetések, illetve a hosszú séták során, de lehetőség volt szentgyónásra is. Több család is a változtatás, az újjászületés, az új élet reménységével indult haza, azzal a szándékkal, hogy Istent újra meg újra behívják az életükbe. Mert Ferenc pápa szavaival élve, „ha a családnak sikerül Krisztusban összegyűlnie, akkor ő összefogja és megvilágosítja az egész családi életet”. 

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

00:29
ferenc-papa-az-oltariszentseg-atalakit-minket-hogy-az-urert-es-testvereinkert-eljunk
Ferenc pápa: Az Oltáriszentség átalakít minket, hogy az Úrért és testvéreinkért éljünk

Augusztus 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya arról elmélkedett, hogy áldozáskor a ma is élő Krisztussal egyesülünk, az ő érzés- és gondolatvilágát akarjuk magunkévá tenni, hogy tetteinkben és egész életvitelünkben vele összhangban legyünk.

2018. augusztus 19. vasárnap