Imádkozott, tanított, épített – Farkasfalvy Dénes OCist kitüntetése Dallasban

2016. február 23. kedd 19:15

Farkasfalvy Dénes nyugalmazott ciszterci apátot ünnepelte a The Catholic Foundation, a dallasi egyházmegye jótékonysági alapítványa február 19-én, a dallasi Hilton Anatole nagytermében mintegy ezerhatszáz meghívott jelenlétében. A kitüntetésről Urr Ipoly OCist tájékoztatta szerkesztőségünket.


Mindig öröm, ha arról hallunk, hogy valakit kitüntetnek. Számunkra, magyarok számára még meghatározóbb, ha egy magyar kap elismerést valahol a világban azért a munkáért, amit a befogadó városért tett.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Farkasfalvy Dénes több társával együtt az ’56-os forradalom után hagyta el az országot a rendi vezetőség kérésére. A ciszterci szerzeteseket tanulmányaik idejére a római generális ház fogadta be, majd legtöbben a ma Dallas részét képező texasi Irvingben kezdtek új életet. Itt építettek monostort és rendi közösséget, emellett a magyarországi hagyományokat folytatva iskolát alapítottak, hogy neveljék az ifjúságot és alakítsák az ottani katolikus életet.

Ennek a közösségnek volt tagja, majd később apátja Farkasfalvy Dénes. A nagy irodalmi és teológiai műveltséggel rendelkező szerzetes apátként hamar környezete szellemi-lelki életét alakító személlyé vált. Imádkozott, tanult és tanított, és papként gondozta a diákok, szülők lelkét.

Az amerikai kultúra sajátossága, hogy elismerik és ünneplik azokat, akik tesznek valamit a környezetükért, hogy a mindenki számára fontos értékek így teret nyerhessenek maguknak a hétköznapokban. Idén 34. alkalommal adták át a dallasi egyházmegye alapítványának legmagasabb elismerését, melyet ezúttal a magyar származású apátnak, Farkasfalvy Dénesnek ítéltek oda, aki az elmúlt évtizedek során az iskola és monostor egységével és kiemelkedő szellemi hozzájárulásával gyarapította környezete katolikus kultúrájának megerősödését.

A nagyszabású ünnepségen egymást követték a köszöntések. Kevin J. Farell, az egyházmegye püspöke úgy fogalmazott: „Dénes atya személye tudásán át lett kincs számunkra, és a lelki élete révén lett megerősítője a hitnek!” 

Jim Moroney, a ciszterciek egykori diákja, a The Dallas Morning News kiadója személyes hangú beszédet mondott, majd bemutattak egy 15 perces filmet Farkasfalvy Dénes életéről. (A film ITT tekinthető meg angol nyelven.)

Az elismeréssel járó jelentős összeget Dénes atya egy szegény szerzetes közösségnek ajánlotta fel, hogy templomukon el tudják végezni a sürgős felújításokat.

A magyarországi közösség képviseletében jelen voltak az ünnepen Dékány Sixtus zirci apát és Horváth Olga apátnő. Kiutazásuk alkalmat adott a soros kongregációs káptalan megtartására is. A zirci kongregációt a zirci, kismarosi és dallasi közösségek alkotják. A káptalan jó hangulatban és értékes munkával telt.

Farkasfalvy Dénes apát ünneplése is mutatja, hogy „a templom és iskola” együtt mennyit jelenthet egy-egy helybeli közösség számára, melynek tagjai egymás kultúráját befogadva erősíthetik egymást. Dallas befogadta a magyarokat, mert amit adni tudtak – az imádságot, tanítást és közösségépítést –, arra mindenütt szükség van.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
bemutatkozik-az-egyeves-kaposvari-irgalmassag-haza
Bemutatkozik az egyéves kaposvári Irgalmasság Háza

Varga László kaposvári megyéspüspök még 2017-es püspökké szentelésekor mondta el, hogy egyházmegyéjében szeretné elindítani az Irgalmasság Háza szociális szolgálatot, ezen belül pedig az Imádság Házát. A szolgálat az április 7-i Isteni Irgalmasság-konferencián értékelte első évét.

15:32
ferenc-papa-beszedunk-nezesunk-cselekvesunk-kereszt-jegyet-hordozza-magan
Ferenc pápa: Beszédünk, nézésünk, cselekvésünk a kereszt jegyét hordozza magán

A Szentatya április 18-án folytatta a keresztségről múlt héten elkezdett tanítását a délelőtti általános kihallgatás keretében. Hangsúlyozta, hogy Isten egész életünkben, szüntelenül hív minket a krisztusi életre, és meghívásaira várja is válaszunkat.

2018. április 18. szerda