Imádkozott, tanított, épített – Farkasfalvy Dénes OCist kitüntetése Dallasban

2016. február 23. kedd 19:15

Farkasfalvy Dénes nyugalmazott ciszterci apátot ünnepelte a The Catholic Foundation, a dallasi egyházmegye jótékonysági alapítványa február 19-én, a dallasi Hilton Anatole nagytermében mintegy ezerhatszáz meghívott jelenlétében. A kitüntetésről Urr Ipoly OCist tájékoztatta szerkesztőségünket.


Mindig öröm, ha arról hallunk, hogy valakit kitüntetnek. Számunkra, magyarok számára még meghatározóbb, ha egy magyar kap elismerést valahol a világban azért a munkáért, amit a befogadó városért tett.

Az idén 80. születésnapját ünneplő Farkasfalvy Dénes több társával együtt az ’56-os forradalom után hagyta el az országot a rendi vezetőség kérésére. A ciszterci szerzeteseket tanulmányaik idejére a római generális ház fogadta be, majd legtöbben a ma Dallas részét képező texasi Irvingben kezdtek új életet. Itt építettek monostort és rendi közösséget, emellett a magyarországi hagyományokat folytatva iskolát alapítottak, hogy neveljék az ifjúságot és alakítsák az ottani katolikus életet.

Ennek a közösségnek volt tagja, majd később apátja Farkasfalvy Dénes. A nagy irodalmi és teológiai műveltséggel rendelkező szerzetes apátként hamar környezete szellemi-lelki életét alakító személlyé vált. Imádkozott, tanult és tanított, és papként gondozta a diákok, szülők lelkét.

Az amerikai kultúra sajátossága, hogy elismerik és ünneplik azokat, akik tesznek valamit a környezetükért, hogy a mindenki számára fontos értékek így teret nyerhessenek maguknak a hétköznapokban. Idén 34. alkalommal adták át a dallasi egyházmegye alapítványának legmagasabb elismerését, melyet ezúttal a magyar származású apátnak, Farkasfalvy Dénesnek ítéltek oda, aki az elmúlt évtizedek során az iskola és monostor egységével és kiemelkedő szellemi hozzájárulásával gyarapította környezete katolikus kultúrájának megerősödését.

A nagyszabású ünnepségen egymást követték a köszöntések. Kevin J. Farell, az egyházmegye püspöke úgy fogalmazott: „Dénes atya személye tudásán át lett kincs számunkra, és a lelki élete révén lett megerősítője a hitnek!” 

Jim Moroney, a ciszterciek egykori diákja, a The Dallas Morning News kiadója személyes hangú beszédet mondott, majd bemutattak egy 15 perces filmet Farkasfalvy Dénes életéről. (A film ITT tekinthető meg angol nyelven.)

Az elismeréssel járó jelentős összeget Dénes atya egy szegény szerzetes közösségnek ajánlotta fel, hogy templomukon el tudják végezni a sürgős felújításokat.

A magyarországi közösség képviseletében jelen voltak az ünnepen Dékány Sixtus zirci apát és Horváth Olga apátnő. Kiutazásuk alkalmat adott a soros kongregációs káptalan megtartására is. A zirci kongregációt a zirci, kismarosi és dallasi közösségek alkotják. A káptalan jó hangulatban és értékes munkával telt.

Farkasfalvy Dénes apát ünneplése is mutatja, hogy „a templom és iskola” együtt mennyit jelenthet egy-egy helybeli közösség számára, melynek tagjai egymás kultúráját befogadva erősíthetik egymást. Dallas befogadta a magyarokat, mert amit adni tudtak – az imádságot, tanítást és közösségépítést –, arra mindenütt szükség van.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
hivom-csaladokat-2018-januarjaban-soron-kivul
Hívom a családokat 2018 januárjában – Soron kívül!

Bíró László püspök, az MKPK Családbizottságának elnöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke köszöntője a házasság hetére, a családok évében.

2018. január 23. kedd
szell-kalman-vehette-at-elso-alkalommal-boldog-batthyany-laszlo-dijat
Széll Kálmán professzor vehette át először a Boldog Batthyány László-díjat

Január 22-én adta át első alkalommal Székely János megyéspüspök a Szombathelyi Egyházmegye által alapított A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat. Az elismerést Széll Kálmán nyugalmazott aneszteziológus főorvos vehette át Körmenden.

2018. január 23. kedd