Imádkozzunk a hivatásokért - kérte a pápa

Kitekintő – 2012. április 30., hétfő | 18:59

XVI. Benedek pápa a Hivatások világnapján, Jó Pásztor vasárnapján délben, dolgozószobája ablakából Regina Coeli-imádságot mondott a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel. A szokásoknak megfelelően rövid beszéddel fordult a jelenlévőkhöz, akiknek a hivatás jelentőségről mondta el gondolatait.

Arra buzdította a híveket: imádkozzanak az újmisés papokért, hogy teljesen be tudják fogadni a papság szentségének kegyelmét, amely Jézus Krisztushoz, mint paphoz és pásztorhoz hasonlóvá teszi őket. A hívek fohászát kérte továbbá a fiatalokért annak érdekében, hogy figyelni tudjanak Isten hangjára, aki szívükhöz szól és a szolgálatra hív. Ez a célja a Hivatások Világnapjának is.

Az Úr mindig hív bennünket, azonban sokszor nem hallgatjuk meg szavát. Számos más dologra figyelünk, és félünk attól, hogy az Úr hangját kövessük szabadságunk feladásától tartva. Valójában mindegyikünk a szeretet gyümölcse, a szülői szereteté és mélyebb értelemben pedig Isten szeretetéé. Amikor ezt megértjük, életünk is megváltozik, válasszá válik erre a csodálatos dologra – mondta a Szentatya a híveknek.

Azok a fiatalok, akik a papság szentségében részesültek, semmiben sem különböznek a többi fiataltól, de megérintette őket Isten szeretetének szépsége és válaszként életükkel feleltek az Úrnak. Hogyan találkoztak Isten szeretetével? – tette fel a kérdést a pápa. Jézus Krisztusban: Evangéliumában, az Oltáriszentségben, és az Egyház közösségében. Az egyházban felfedezhetjük azt, hogy minden ember élete egy szeretettörténet. Imádkozzunk tehát az egyházért, a helyi közösségekért, hogy olyan termőtalajjá tudjanak válni, amelyben a hivatások életre kelhetnek. Imádkozzunk a családokért is, hogy olyan környezetté váljanak, ahol Isten szeretete jelenti az életerőt – mondta Benedek pápa.

Beszédét követően több nyelven köszöntötte a jelenlévő híveket, köztük olasz nyelven az egyetemisták európai találkozójának résztvevőit, akik II. János Pál pápa boldoggá avatásának első évfordulóján gyűltek össze. Az eseményen jelen volt Janka Ferenc görögkatolikus atya, a CCEE Katekézis, Iskola, Egyetem Bizottságának titkára is. Benedek pápa arra buzdította a fiatalokat, hogy bizalommal haladjanak az új evangelizáció útján az egyetemeken. Lelki közelségéről biztosította a találkozó résztvevőit a hétfő esti imavirrasztás során, amelyre a római Tor Vergata Egyetemen kerül sor a 2000-es Ifjúsági Világtalálkozó keresztjének tövében.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír