Imakilenced a hét ferences vértanú boldoggá avatásáért

Megszentelt élet – 2015. március 26., csütörtök | 19:56

Kiválóan szerkesztett, gazdag tartalmú, értékes illusztrációkat, elmélkedésre alkalmas olvasmányokat kínáló imafüzetet jelentetett meg húsvétra a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány – tájékoztat a Ferences Sajtóközpont.


A kiadvány az 1944 és 1954 között vértanúhalált halt hét magyar ferences – Körösztös Krizosztom (1900–1944), Kovács Kristóf (1914–1944), Hajnal Zénó (1900–1945), Kiss Szaléz (1904–1946), Lukács Pelbárt (1916–1948), Kriszten Rafael (1899–1952) és Károlyi Bernát (1892–1954) – boldoggá avatásáért végzendő imakilencedet tartalmazza. A kilenc alkalomra felosztott imakönyv egy-egy fejezetet szán mindegyik szerzetesnek, illetve az első fejezet magáról a vértanúságról szól, az utolsó pedig a vértanúkért való hálaadást segíti.

A kötet szerkesztője, P. Kálmán Peregrin figyelemmel volt arra, hogy a kilencedet egyaránt végezhessék egyéni és közösségi imádságként; hogy ahol tudják, énekelhessék a megfelelő részeket, alkalmazhassák a ferences közösség imagyakorlatában megszokott imádságformákat, illetve hogy pap vezetésével – és annak hiányában is – összegyűlhessen a hívők közössége ezekre az imaalkalmakra.

„A vértanúság hírében meghalt testvéreink élete a hűséges ott maradásról tanúskodik. Benne maradtak a kilátástalan helyzetben, bár talán el is mehettek volna, de ők nem hagyták el a rájuk bízottakat. Mindez a létezés ajándékára is ráirányítja figyelmünket, a lét, az ottlét, a jelenlét értékére – mutat rá Dobszay Benedek tartományfőnök rendtársai példájának értelmére. – Hét rendtársunk személye és a kanonizációjukért végzett imakilenced alkalmai a hit és az összetartozás kötelékeit szövik. Különösképpen is rábízom az egykori ferences templomok híveire e hét rendtársunk boldoggá avatásának ügyét. Kérjék Isten szolgáinak közbenjáró imáját papi és szerzetesi hivatásokért, értünk, ma élő ferencesekért, azért, hogy e hét rendtárs példája nyomán a helyi hívő közösségek is felismerhessék, hogy egyházközségeikben ma miképpen tudják követni és megélni Szent Ferenc lelkiségét.”

Az Imakilenced a hét ferences szerzetes boldoggá avatásáért című kiadvány a Margit körúti ferences rendház portáján, illetve hamarosan a többi ferences templomban is igényelhető, illetve már letölthető a ferencesek honlapjáról.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria