Interjú Rio de Janeiro érsekével Ferenc pápa látogatásának évfordulója alkalmából

Ferenc pápa – 2014. július 23., szerda | 18:18

Hogyan emlékeznek a város lakói erre a fontos eseményre? A Vatikáni Rádió brazil munkatársának kérdésére Orani Joăo Tempesta bíboros, Rio de Janeiro érseke válaszolt, az interjúból részleteket közöl a Vatikáni Rádió magyar oldala.

2013. július 22. és 29. között került sor Ferenc pápa első nemzetközi apostoli útjára, amely Rio de Janeiróba vezetett a 28. Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából.

Hogyan emlékeznek a város lakói erre a fontos eseményre?

– Hálát adunk Istennek ezért a lehetőségért, hogy első nemzetközi utazását éppen Brazíliába tette a Szentatya. Csodálatos volt a fiatalok részvétele azokban a napokban, és ez tovább folytatódik egyházmegyéinkben, mint ahogy csodálatos volt a brazil nép vendégszeretete is, ahogyan befogadták a világ minden részéről érkezett zarándokokat. Csodálatos volt Jézus Krisztus, a mi Urunk hirdetése is, ő állt az Ifjúsági Világtalálkozó középpontjában – mondta a bíboros.

Az első évfordulót minden plébánián megünneplik szertartásokkal, tanúságtételekkel, fényképkiállításokkal. Július 26-át, szombatot teljes egészében a találkozó emlékének szentelik a Rio de Janeiro-i főegyházmegyében.

Milyen változások történtek az elmúlt évben?

– Még sok mindennek változnia kell, ami a társadalmi kérdést, a békés együttélést illeti. A fiatalok azonban jobban részt vesznek az egyházi életben, főszerepet vállalnak, és gyakrabban járnak szentmisére. A Szentatya nagyon szép emlékeket hagyott maga után, és az egész brazil lakossággal mély kapcsolatot teremtett.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria