Intonációk bűnbánati, nagyböjti és nagyheti énekekhez

2019. március 22., péntek | 9:47

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában megjelent Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, tanszékvezető tanár intonációsorozata, amelyet a zeneszerző a „Szent vagy, Uram!” énektár nagyböjti énekeihez komponált.

A Szent vagy, Uram! (SzVU) énektár  bűnbánati, nagyböjti és nagyheti énekeihez komponált előjáték-sorozata – a zeneszerző, Maróti Gábor előadásában – meghallgatható ezen a YouTube-linken; az intonációk kottáit ITT lehet letölteni.

A szerző engedélyével és a kiadó – a győri Brenner János Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszéke – hozzájárulásával zenepedagógiai és liturgikus célra valamennyi tétel kotta- és hanganyaga szabadon hozzáférhető a Győri Egyházmegye honlapján és más katolikus intézmények fórumain.

Az intonációciklus a közeljövőben nyomtatott formában gyűjteményesen is megjelenik.

Maróti Gábor 130 darabból álló intonációgyűjteménye korábban közzétett részeinek – intonációk húsvéti népénekekhez; Urunk mennybemenetelétől úrnapjáig; az SzVU énektár évközi miseénekeihez (introitus, offertorium); a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából komponált intonációk az SzVU énektár Oltáriszentség-énekeihez; Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepének intonációi; intonációk Mindenszentek főünnepére, halottak napjára és a gyászszertartásokhoz; az SzVU népénektár adventi népénekeihez; karácsonyi és újévi népénekekhez – kottáit a római katolikus liturgikus orgonazene honlapján érhetjük el: liturgikus-orgonazene.bloglap.hu.

Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, tanszékvezető tanár előjáték-sorozatainak hangfelvételei a YouTube-videomegosztón szerepelnek.

Forrás: Richter Viktória/Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás – a győri Szent Imre-templom keresztútjának részlete

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda