Irodalmi estet tartottak Szombathelyen

Kultúra – 2016. február 20., szombat | 17:01

A szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtára adott otthont február 18-án a Genius Savariensis Szabadegyetem soron következő irodalmi kurzusának, melynek keretében „Haza, a magasban” címmel Pusztay János nyelvész professzor önálló előadóestjét rendezték.

Az est rögtönzött beszélgetéssel vette kezdetét. Simon Katalin könyvtárvezető legelőször arról kérdezte a professzort, hogy a hozott verseket milyen szempontok alapján választja ki, s mikor, milyen körülmények között kezdte el önálló versmondó estjeit.

A beszélgetés során fény derült az irodalmi estek kezdeteire: hat évvel ezelőtt a Badacsonytomajban szervezett kulturális estek meghívott előadójaként Pusztay János válogatta össze azokat a költeményeket, amelyek első olvasáskor megérintették. Igyekezett olyan műveket előtérbe állítani, amelyek nem annyira ismertek a nagyközönség számára. Ezután kezdődött a választott versek előadói formálása. Nemcsak Magyarországon adta elő a műveket, hanem külföldi útjai során például Észtországban, a Tallinban élő magyarok előtt is elszavalta már azokat.

A felkészülés kulisszatitkaiba is betekintést nyerhettek a jelenlévők. Mivel a hétköznapi munkájával párhuzamosan kell megtanulnia a verseket, emiatt a felkészülésre fordított idő gyakran több hónapot is igénybe vesz. Saját bevallása szerint a kiválasztott verseket nem véleményezteti, ez alól kivételt képeztek a Babits Mihály műveiből válogatott költemények. Felidézte, hogyan lepte meg Fűzfa Balázs irodalomtörténészt az abdai Radnóti-konferencián a tizenkét legszebb magyar vers elszavalásával, ahol hangfelvétel formájában a verseket CD-n is átadta az irodalmárnak, aki egykor tanítványa volt, ma pedig már jó barátja.

Az est során dunántúli költők versei hangzottak el. Az előadott tizenöt vers közül kettő saját szerzemény volt. A versek kezdetekor xilofonon lejátszott dallamok csendültek fel, egy-egy vers közt egyre több dallam következett, amelyek végül kiadták a tizenhatodik költeményt, Vörösmarty Mihály Szózat című versét.

A következő irodalmi estet március 3-án, 16 órakor tartják az Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtárában.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria