Ismét bemutatták Sillye Jenő és Kovács Gábor „Perzsa oratórium” című művét Angyalföldön

2019. január 6. vasárnap, 14:03

A Kedves Kartársak Zenei Műhely ismét sikerrel mutatta be január 5-én, vízkereszt vigíliáján az angyalföldi Szent Mihály-templomban Sillye Jenő, a magyar evangelizáló zene megteremtője felújított, újrahangszerelt zeneművét. Az oratórium szövegét Kovács Gábor katolikus pap írta.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A zenemű – melyet két éve mutattak be jelen formájában – több szempontból is különleges. A karácsonyi ünnepkörhöz tartozó témákat – a napkeleti bölcsek és az egyiptomi menekülés történetét – a karácsonyi témájú egyházi alkotásokhoz képest szokatlan módon jeleníti meg. A modern zene hangszereit és eszköztárát vegyítették a klasszikus zene hangszereivel és eszköztárával, s hasonlóképpen szövegében is egy modern pap költő hangja szólalt meg klasszikus versformákban.

Különleges ez a mű azért is, mert egy méltán ismert, egykor nagyon termékeny szerzőpáros közös munkásságának elfeledett darabja. 1982-ben mutatták be; most felújított, újrahangszerelt változata kerül színre.

Olyannyira elfeledett volt a darab, hogy a kottája sem volt meg, ezért hangfelvétel alapján kellett rekonstruálni és modernizálni, újragondolni különböző hangszerek beemelésével. Az előadásban megszólaltak a szimfonikus hangszerek eredeti darabból megőrzött szólamai, de fontos szerepük volt a modern zenei hangzásoknak, így a gitárjátéknak is. Többféle hangszer szólalt meg, mint az eredeti oratóriumban, az előadás összesen húsz zenész és énekes közreműködésével valósult meg.

Az oratórium a bibliai napkeleti bölcsek megérkezésére és továbbmenetelére koncentrál, és érinti a Szent Család egyiptomi menekülését is, mindezt Kovács Gábor színvonalas szövegével, aki gyönyörű költői képekkel mutatja be a történetet. A bibliai események tágabb összefüggéseit is megvillantja, amikor művészi nyelven arról beszél, hogy a sötétség erői – a szellemi valóságok – hogyan reagálnak arra, hogy a megtestesült Isten a földi világba lép; és a szöveg előrevetíti a jövendő, a szenvedéstörténet eseményeit is. A magasfokú költőiséggel egyenértékű a zene – Sillye Jenő egyik legszebb alkotásáról van szó.

Az előadó a Kedves Kartársak Zenei Műhely, melynek magját egy, a ’90-es években működött templomi ifjúsági kórus és zenekar néhány tagja alkotja. Hozzájuk csatlakoztak zenészek és énekesek több helyről, így az angyalföldi Szent Mihály-plébániáról is. A hangszerelés a zenekarvezető Mester Zsolt munkája, az előadás fő szervezője Ujváry-Radics Gabriella, karnagya Németh Béla. Az elmúlt években sikerrel mutatták be a szerzőpáros Perzsa oratórium és Kristályóriás című alkotásait.

A Kedves Kartársak Zenei Műhely köszönetet mond mindazoknak, akik munkájukat segítették. Mindenekelőtt az angyalföldi Szent Mihály-plébániának, a terézvárosi Szent Család-plébániának, valamint az esemény fő médiatámogatójának: a Magyar Kurírnak és az Új Embernek. Az előadás népszerűsítésében segítséget nyújtott továbbá a Szent István Társulat és az Ecclesia Szövetkezet. A grafikai támogató Zadubenszki Norbert (Okosegyház projekt) volt, a hangosításban Nagy Lajos nyújtott segítséget.

A Perzsa oratórium első előadására az angyalföldi Szent Mihály-templomban (Budapest XIII. kerület, Babér utca 17/b) került sor. Az oratóriumot január 6-án, vasárnap 19 órakor a terézvárosi Szent Család-templomban (Budapest VI. kerület, Szondi utca 67.) mutatják be.

Fotó: Zuggó Zsolt/Angyalföldi Szent Mihály-plébánia

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd