Ismét miséznek magyar nyelven Prágában

Külhoni – 2016. július 25., hétfő | 12:42

Július 24-én, vasárnap tizenkét év után újra magyar nyelvű katolikus szentmisét mutattak be Prágában.

A magyar nyelvű szentmisék újraindítását évek óta kérték a csehországi magyar civil szervezetek. Dominik Duka bíboros, prágai érsek közbenjárására idén július 1-jétől két évre a cseh fővárosba helyezték át Balga Zoltánt, aki korábban a felvidéki Ipolyvisk plébánosa volt. Így tizenkét év elteltével ő mutatta be az első magyar nyelvű szentmisét Prágában, az óvárosban található Szent Gál (Svatý Havel)-templomba.

A lelkipásztor homíliájában elmondta, a bíborostól azt a feladatot kapta, hogy szervezze újra a prágai magyar lelkészséget és a prágai magyar katolikus közösséget. Ugyanakkor – tette hozzá – szolgálni fogja az egész csehországi magyarságot is.

„Tartsuk meg hitünket és magyarságunkat az idegen világ közepette is” – buzdított Balga Zoltán a szentmisén. Majd hozzátette, ennek szellemében fog dolgozni, és ehhez kérte a helyi magyarok együttműködését, segítségét is.

A magyar nyelvű szertartáson, melyen az ipolybalogi Szent Korona Kórus szolgált, több mint százan voltak jelen.

A hálaadó szentmisén részt vett többek között Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének országos elnöke, valamint további csehországi magyar szervezetek képviselői is. A prágai magyar nagykövetséget Szesztai Dávid első beosztott, tanácsos, valamint Kelemen Gertrúd, a Prágai Magyar Kulturális Központ új igazgatója képviselték.

A szertartás végén a részt vevő hívek közösen elénekelték a magyar himnuszt.

Prágában az 1989-es rendszerváltás után először rendszertelenül, majd 1992 decemberétől havonta volt magyar nyelvű szentmise, amelyet Simák Ferenc bencés szerzetes mutatott be. A rendből való kiléptével 2004-ben megszűntek magyar misék a cseh fővárosban. A helyi katolikusok és a magyar civil szervezetek később többször is kérvényezték, hogy helyezzenek magyar papot Prágába.

A prágai magyar reformátusok 1993 februárjától rendszeresen részt vehetnek magyar nyelvű istentiszteleten. Eleinte a Károly Egyetemen tanuló fiatal magyar teológusok tartottak istentiszteletet, majd 1997 őszén állandó lelkészt kapott a Prágai Magyar Református Missziós Gyülekezet. Néhány éve a lelkészi teendőket Éles György látja el.

Prágában és környékén a 2011-es népszámlálás adati szerint mintegy 2-3 ezer, döntően felvidéki származású magyar él.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria