Isten békéje megőrzi szíveteket – Papszentelést ünnepeltek virágvasárnap Máriapócson

2019. április 17., szerda | 18:10

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök virágvasárnap, április 14-én pappá szentelte Karakó Roland diakónust a máriapócsi kegytemplomban.

„Jézus örömmel vonul be Jeruzsálembe, annak ellenére, hogy tudja, milyen megpróbáltatás, nehézség, szenvedés vár rá: elfogadja az emberek köszöntését, együtt tud örülni velük” – kezdte prédikációját Szocska A. Ábel püspök, aki szavait nemcsak a híveknek, de a szentelés előtt álló Karakó Roland diakónusnak is címezte. Hiszen időnként vele is előfordulhat majd, hogy szíve fájdalommal lesz tele, mégis örömmel kell hirdetnie az embereknek az evangéliumot. Krisztus tanít meg minket arra, hogyan tudjuk lelki békével elfogadni a megpróbáltatásokat.

Pál apostol a filippiekhez írt levelében magyarázza meg, hogyan érhetjük el a lelki békét: „Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! Jóságotok legyen ismert minden ember előtt! Az Úr közel van! Semmiért se aggódjatok, hanem minden körülmények között imádság és könyörgés által hálaadással tárjátok kéréseiteket Isten elé! És Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban” (Fil4,4–7).

Jézus máshogyan örül, mint a világ: „minden élethelyzetben békével halad az úton, teljesítvén a mennyei Atya akaratát” – mondta a püspök. A papoknak és főpásztornak ezt a krisztusi örömöt kell eljuttatnia másokhoz. Isten békéjét elnyerni így lehet: „ami igaz, ami nemes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, azaz ami kiváló és dicséretes, arra figyeljetek! […] azt tegyétek, és veletek lesz a béke Istene!” – idézte ismét az apostol szavait a főpásztor.

Szocska A. Ábel a pásztorbotjára kötött barkaágat adta jelképes ajándékul a szentelendőnek: „Isten békéje minden körülmények közt megerősít minket – az ebből fakadó örömre emlékeztessen ez a megszentelt barka.”

Az ünnepi eseményen jelen volt Orosz István kegyhelyigazgató, Papp Tibor főhelynök, valamint több paptestvér, köztük Pásztor István nyírkarászi parókus, aki gyermekkorától ismeri Karakó Rolandot és kíséri őt útján.

A szentelés szertatása után papi szolgálatában először áldoztatott, adott áldást és mirovált (olajjal megkente a hívők homlokát) Roland atya, akinek választott jelmondata: „Akiket Isten lelke vezérel, azok Isten fiai.” 

A Szent Liturgia végén ő szentelte meg a barkákat, s osztotta szét a híveknek a krisztusi öröm szimbólumát. 

Karakó Roland 1991. május 17-én született Kisvárdán. Gyulaházán nevelkedett, ahol a helyi általános iskolában tanult. A gimnáziumot Kisvárdán, a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Arany János Tehetséggondozó Tagozatán végezte.

2011-ben, közvetlenül az érettségi után jelentkezett a szemináriumba. Szociális éve első felét Hajdúnánáson töltötte, ahol a lakásotthonokban szolgált, majd Dublinban, a Bárka Közösségnél töltött el hosszabb időt.

2018. június 24-én főiskolai diplomát szerzett, és ugyanebben az évben házasságot kötött Karakó-Iván Nikolettával.

2018. október 14-én Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök diakónussá szentelte Nyírkarászon. Papi szolgálatát Máriapócson kezdi.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: P. Tóth Nóra, Magyar Richárd, Gánicz Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda