Isten hangját mindenki hallja – A siketek olasz szövetségének tagjaival találkozott a pápa

2019. április 26., péntek | 17:15

Ferenc pápa április 25-én fogadta a Siketek Olasz Szervezeteinek Szövetségét (Federazione Italiana Associazione Sordi; FIAS). Elismeréssel szólt a szövetség tevékenységéről, fellépéséről a kiselejtezés kultúrája ellen, mellyel elősegíti a befogadást.

A siketség vitathatatlanul sebezhetővé tesz, de a törékenység része az életnek és el lehet fogadni. Azonban gyakran előítéleteknek vannak kitéve a fogyatékkal élők még a keresztény közösségekben is – fogalmazott a Szentatya. – Az országok, a települések és a plébániák arra kaptak meghívást, hogy lépjenek túl azokon a korlátokon, amelyek megakadályozzák, hogy aktív jelenlétet biztosítsanak a hallássérülteknek a közösségeikben. A korlátozottságot és a törékenységet megélők a polgári és egyházi közösség vezetőivel és tagjaival együtt a találkozás kultúrájának építőivé válhatnak, szemben az elterjedt közömbösséggel. Lehetséges a társadalom és a közösség jobbá tétele, és a siketeknek is felkínálhatjuk az élet teljességét.

A siketek ajándékok az Egyházban. Lelkipásztori kisegítőkként erőforrást jelentenek és alkalmat adhatnak az evangelizálásra. Egyénként és szervezeti szinten is hozzá tudnak járulni az egyházi közösségek életéhez.

Isten jelenlétét nem a fülünkkel érzékeljünk, hanem a hit által. Ezért Ferenc pápa arra buzdította a szövetség képviselőit, hogy erősítsék meg hitüket, és ezáltal érezzék meg egyre inkább Isten közelségét, akinek hangja mindenki szívében cseng és mindenki képes azt meghallani. A siketek segítséget nyújthatnak azoknak, akik nem testi fogyatékosság, hanem más miatt „nem hallják” Isten hangját. Ez egy fontos tanúságtétel, amellyel a hallássérültek segíthetik az Egyházat.

A pápa beszéde végén imáiról biztosította a peremre szorult és nyomorban élő siketeket az egész világon. Könyörög Istenhez, hogy ők is hozzájárulhassanak a társadalom életéhez, részesei lehessenek az osztozás és a befogadás folyamatainak, valamint hogy együttműködhessenek a gyengédség és a közelség forradalmában. „Az Egyházban is szükség van a siketek jelenlétére, hogy olyan közösségeket tudjunk építeni, amelyek befogadó és mindenki számára nyitott otthonok” – hangsúlyozta a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek