Isten hangját mindenki hallja – A siketek olasz szövetségének tagjaival találkozott a pápa

2019. április 26., péntek | 17:15

Ferenc pápa április 25-én fogadta a Siketek Olasz Szervezeteinek Szövetségét (Federazione Italiana Associazione Sordi; FIAS). Elismeréssel szólt a szövetség tevékenységéről, fellépéséről a kiselejtezés kultúrája ellen, mellyel elősegíti a befogadást.

A siketség vitathatatlanul sebezhetővé tesz, de a törékenység része az életnek és el lehet fogadni. Azonban gyakran előítéleteknek vannak kitéve a fogyatékkal élők még a keresztény közösségekben is – fogalmazott a Szentatya. – Az országok, a települések és a plébániák arra kaptak meghívást, hogy lépjenek túl azokon a korlátokon, amelyek megakadályozzák, hogy aktív jelenlétet biztosítsanak a hallássérülteknek a közösségeikben. A korlátozottságot és a törékenységet megélők a polgári és egyházi közösség vezetőivel és tagjaival együtt a találkozás kultúrájának építőivé válhatnak, szemben az elterjedt közömbösséggel. Lehetséges a társadalom és a közösség jobbá tétele, és a siketeknek is felkínálhatjuk az élet teljességét.

A siketek ajándékok az Egyházban. Lelkipásztori kisegítőkként erőforrást jelentenek és alkalmat adhatnak az evangelizálásra. Egyénként és szervezeti szinten is hozzá tudnak járulni az egyházi közösségek életéhez.

Isten jelenlétét nem a fülünkkel érzékeljünk, hanem a hit által. Ezért Ferenc pápa arra buzdította a szövetség képviselőit, hogy erősítsék meg hitüket, és ezáltal érezzék meg egyre inkább Isten közelségét, akinek hangja mindenki szívében cseng és mindenki képes azt meghallani. A siketek segítséget nyújthatnak azoknak, akik nem testi fogyatékosság, hanem más miatt „nem hallják” Isten hangját. Ez egy fontos tanúságtétel, amellyel a hallássérültek segíthetik az Egyházat.

A pápa beszéde végén imáiról biztosította a peremre szorult és nyomorban élő siketeket az egész világon. Könyörög Istenhez, hogy ők is hozzájárulhassanak a társadalom életéhez, részesei lehessenek az osztozás és a befogadás folyamatainak, valamint hogy együttműködhessenek a gyengédség és a közelség forradalmában. „Az Egyházban is szükség van a siketek jelenlétére, hogy olyan közösségeket tudjunk építeni, amelyek befogadó és mindenki számára nyitott otthonok” – hangsúlyozta a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
nem-akarhogyan-varjak-az-erdelyi-kispapok-ferenc-papat
Nem akárhogyan várják az erdélyi kispapok Ferenc pápát

Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Erdélybe. A Szentatya június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói szabadtéri oltárnál. A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet növendékei május 25-én este a közösségi oldalukon tették közzé pápaváró meglepetésvideójukat.

2019. május 25., szombat
gyermekbantalmazas-vatikani-szemmel-hans-zollner-sj-nem-epitkezhetunk-alaaknazott-foldre
Gyermekbántalmazás vatikáni szemmel – Hans Zollner SJ: „Nem építkezhetünk aláaknázott földre”

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és az Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten. A találkozó fő előadóját, Hans Zollnert kérdeztük.

2019. május 25., szombat