Isten országát építeni, a Szentlelken keresztül – Berkecz Franciska SSS előadása

Megszentelt élet – 2017. március 28., kedd | 19:38

A józsefvárosi Horváth Mihály téri templomban március 27-én, hétfőn este a „Legyetek irgalmasok, mint az Atya” című sorozat keretében Berkecz Franciska szociális testvér tartott előadást „Szentlelkes-szociális karizmával a megszentelő szeretet küldetésében” címmel.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Franciska testvér felidézte, hogy 1981 óta tagja a Szociális Testvérek Társaságának. Ekkor került velük kapcsolatba a „földalatti világban”, és a Szentlélek úgy rendezte, hogy bár akkor nem voltak meghirdetett programok, amelyek által a társaságot meg lehetett volna ismerni, összehozta őt egy szociális testvérrel, Wagner Viktóriával, aki Szeged mellett, Kiskondoroson élt. Az ottaniak a cigányok védőszentjének nevezték. Védőnőként dolgozott a többségében romák által lakott faluban, és mindenki felkereshette őt, ajtaja minden segítségre szoruló előtt nyitva állt. A testvérek így végezték akkoriban a szociális karitatív munkát. Berkecz Franciska 1981-ben Szegeden tanult, és Wagner Viktória személyében találkozott egy olyan emberrel, aki az élő Isten szeretetét sugározta. Nem egyszerűen csak szavakkal, hanem tettekkel, a tekintetével, egész lényével. Wagner Viktória olyan ember volt, akinek a szívéből áradt Isten szeretete, amit nem tartott meg magának – ez nem is lehetséges –, hanem engedte, hogy áradjon tovább, rajta keresztül.

A szociális testvérek küldetésének szíve az az idézet, amit az alapító, Slachta Margit vett Lukács evangéliumából: „Tüzet hozni jöttem a földre. Mi mást akarnék, minthogy lángra lobbanjon!” (12,49) – emelte ki Berkecz Franciska. – Ez az egyik szentírási Ige, amely kifejezi a szociális testvéri karizma lényegét. Amikor ez az Ige megszólít minket, akkor a mi szívünk is jobban dobog. Érezzük a tüzet, de mi ez a tűz, ki ez a tűz? Slachta Margit azt mondta: Jézus a Szentlelket, a Szentlélek tüzét, Isten szeretetét hozta el közénk, és az volt a vágya, hogy ez lángra lobbanjon. A mi szívünkbe is kiáradt a Szentlélek, és árad rajtunk keresztül tovább, mivel Isten a szeretet. A szociális testvéri karizma a 20. század elején született. Az a néhány fiatal nő, Slachta Margit, Farkas Edith és mások, akik elindították ezt, megtapasztalták: a Szentlélek olyan módon keresztelte meg őket tűzzel, hogy tüzes szeretetre gyulladtak a lelkek iránt. Ők ezt a fogalmat használták. Így indult el a szociális szeretetmisszió szolgálata Magyarországon.

A gyerekek, a nők, a családok életét szerették volna jobbá tenni. Ez azonban nem lett volna lehetséges anélkül, hogy ők maguk ne tapasztalták volna meg: bármilyen nehézséggel is találkozzanak, hihetnek abban, hogy Isten ott van mellettük a nehézségben, soha nem hagyja el őket. Bízniuk kell abban, hogy a Szentlélek vezetésével Isten országa növekedik, az ő tevékenységük révén. Ez a mára is igaz. Adjuk hát át magunkat egészen a Szentháromságos Istennek, hogy még inkább átjárjon bennünket a Szentlélek, és kérjük, hogy folyamatosan árassza ránk kegyelmét – buzdított az előadó.

Akkor, amikor az emberrel valami dráma történik, biztos, hogy fölteszi magának olyan kérdéseket, amiket Berkecz Franciska felvetett: Mit jelent az én életemben, hogy Isten a szeretet? Zarándokúton járok itt, ezen a földön. Honnan és hová tart az életem? A mai napom hogy kezdődött, és hogyan végződik? Gondolok-e arra reggel, hogy miért is kelek fel? Azért, mert vannak feladataim, amiket teljesítenem kell? Sokan várnak rám, hogy segítsek nekik? Vagy arra, hogy imádkozzam értük? Ami rendkívül fontos: Mi az, ami a mai napomnak célt és értelmet ad?

Franciska testvér akkor is feltette e kérdéseket, amikor 2007-ben rákos beteg lett. Isten kegyelmének és Slachta Margit írásainak köszönhetően megváltozott a szemlélete: attól kezdve nemcsak kis szakaszokban vizsgálja az életét – mit szeretne elérni a következő időszakban, hogyan szolgálhatná a közösséget –, hanem tudatosult benne: az élete Istentől jött, és Istenhez tart, vagyis a menny felé. Ez hatalmas távlatot ad. Szent Benedek a szociális testvérek karizmájának egyik forrása, és ő azt tanította: naponta gondolj arra, hogy van örök élet.

Ne drámaként tekintsek az életem végére, hanem azzal a tudattal, hogy azért jöttem a földre, hogy megszülessek az örök életre, az örök boldogságra – hangsúlyozta Franciska testvér. – Slachta Margit megtapasztalta, mit jelent befogadni Isten szeretetét. Ez azonban mindnyájunk ajándéka lehet, mindnyájan megtapasztalhatjuk, hogy Isten szeret minket, azért lettem, mert akart minket, Isten végtelenül irgalmas. Arra hív minket, hogy az ő irgalmas szeretetének legyünk a tanúi, hogy befogadjuk Isten örökkévaló szeretetét, hogy ezáltal mi is irgalmasak lehessünk másokkal. Ezt kérni kell, ez ajándék, kell hozzá az én akaratom, erőfeszítésem, az, hogy az alázatosság útján járjak. Az a szociális testvér, aki a világban él, naponta tapasztalja meg a maga törékenységét, azt, hogy nem egy klauzúrában élő, világtól elzárt szerzetes, hanem ugyanúgy él, mint mindenki más.

Gyarlók és gyengék vagyunk, de Isten irgalma nagy, és ezt szeretnénk kiáltani, hogy kiárad a szívünkbe Isten szeretete, így született meg a szociális testvéri karizma – idézte fel az előadó szociális testvér. – Naponta tapasztaljuk meg Isten jóságát, szeretetét, irgalmát, folyamatos jelenlétét, azt, hogy új életünk van Krisztusban. Ezért természetes, hogy nem állunk itt meg, hanem arra törekszünk, hogy az egész életünk szentlelkes legyen. Ez azt jelenti, hogy a karizmánk szociális. A társadalom bármely területén munkálkodhatunk, ahová Isten küld bennünket.

A szerzetesnő arról is beszélt, hogy napjaikat a Szentlélekhez intézett imával kezdik. Az egyik ima a Teremtő Szentlélek himnusz. A legelső imában pedig azt kérik, hogy csekélységük ellenére is legyenek engedelmes eszközei a Szentléleknek: „Teljesüljön bennem és általad akaratod. Épüljön országod a lelkekben, a hazában és a társadalomban.” Franciska testvér rámutatott: amikor elmondja ezt az imát, mindig szembesül saját gyengeségével. Azt, hogy eszköze legyen a Szentléleknek, mindig kérnie kell, és azt is, hogy rajta keresztül is épüljön Isten országa. Ettől kezdve bármit is tesz, már elmondhatja, hogy belépett a szentlelkes karizmába, minden cselekedetét, szavát, gondolatát felajánlja Istennek, és kéri, hogy azokon keresztül, a Szentlélek eszközéül az ő országa növekedjék, ami békesség, igazságosság, öröm. S így az egyénen keresztül árad Isten végtelen szeretete mások felé.

Fotó: Merényi Zita

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria