Isten tervéhez hűen élni – Apák megáldása Székesfehérváron

2019. március 21., csütörtök | 11:28

Szent József napján ünnepli a Katolikus Egyház az apák napját, amellyel az apai hivatást és felelősségtudatot szeretnék erősíteni a férfiakban. Március 19-én Székesfehérváron Spányi Antal püspök koncelebrált szentmisében kérte Szent József közbenjárását, hogy irányítsa Isten országa felé az apákat.

A Székesfehérvári Egyházmegyében Spányi Antal püspök tizenegy éve hirdette meg a családfők megáldását minden plébánián. A székvárosban március 19-én, az egykori papi szemináriumi templom védőszentje, Szent József ünnepén a főpásztor a város papságával és a papi otthonban élő paptestvéreivel együtt mutatott be szentmisét, kérve a gyermek Jézus Gondviselőjét, hogy égi imáival segítse és irányítsa Isten országa felé az apákat, nagyapákat.

A megyéspüspök homíliájában az édesapákhoz szólt, akik az ünnepelt szentben példaképet és pártfogót keresnek: Szent Józsefnek Isten akaratából a földi családtól a szent család eszményéig kellett eljutnia, hogy az emberré lett második isteni személy gondviselője legyen. Nekünk is teljes odaadással kell figyelünk Isten hozzánk intézett szavára; rá kell ébrednünk, hogy Isten mit vár tőlünk: önmagunkon is túlhaladó szeretetet, hűséget, igazságot, amely megtart a keresztény értékek mellett – mondta Spányi Antal. – Isten mindig új életet akar adni nekünk, fontos, hogy ezt az újat készek legyünk befogadni és aszerint élni. Ha a szentek életének példáját nézzük, láthatjuk, hogyan ad a mennyei Atya új értelmet életünknek, s vezet új célok felé.

A főpásztor hangsúlyozta, hogy az apák életének mindig nyitottnak kell lennie Isten felé. Csak így tudnak megmaradni a hűségben s tudják megélni apai hivatásukat; tartást és erőt kapnak családfői feladataik elvégzésére. Szent István is elfogadta a feladatot, hogy király legyen, és hitre vezesse népét, erősítse országát a többi nép között, és megalapozza a keresztény kultúrát. Ahogy öregedett, fiának akarta átadni a vezetést, és Imre tökéletesen alkalmas volt e feladatra – emlékeztetett a szónok. – Amikor az átvétel előtt a trónörökös meghalt, Isten újraértelmezte a király életét. Békéről álmodott, ehelyett újabb nehéz harcok, küzdelmek vártak rá. Élete végén, nyitott szívvel, megértette, hogy Istennek van megoldása a helyzetre. Felajánlotta koronáját a Boldogságos Szűz Máriának, így alapozva meg hazánk jövőjét, a következő nemzedékek életét.

A szentmise végén Spányi Antal püspök imádkozott az egyházmegye, a város családjaiért, és közös áldásban részesítette az apákat. „Urunk, a családi közösségeknek a Te rendelésed alapján a házasság szentsége adja meg a szilárd alapját. Te azt akartad, hogy a hitvesi életközösség, a szeretet és hűség mindennapi vállalásával a keresztény élet példaképe legyen. Kérünk, áldd meg az édesapákat bőséges áldásoddal, hogy példamutató életük és becsületes munkájuk megbecsülést hozzon nevüknek és családjuknak. Segítsd őket úgy élni a sok munka és kísértés között, hogy tisztán nézhessenek hitvestársuk és gyermekeik szemébe, és boldog örömmel teljesíthessék minden kötelességüket, feladatukat!”

Az ünnep zárásaként a főpásztor áldásban részesített minden jelen lévő édesapát, Szent József, a családok őre, az apák példaképe közbenjárását kérve értük.

Forrás: Berta Kata/Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda