Izrael szentszéki nagykövete: a Vatikán igenis mentette a zsidókat

2011. június 24. péntek, 09:19

Június 23-án Rómában megemlékeztek Gaetano Piccinini atyáról, aki számos zsidó ember életét mentette meg a II. világháború alatt. „Téves lenne azt gondolni, hogy a zsidók megsegítése a világháború alatt Rómában csak a kolostorok és szerzetesintézmények részéről érkezett volna, a Vatikán támogatása nélkül” – nyilatkozta Mordechay Lewy, Izrael szentszéki nagykövete.

Azon az ünnepségen beszélt erről, melyen megemlékeztek Gaetano Piccinini atyáról, a Don Orione alapította, Az Isteni Gondviselés Kis Műve nevű szerzetesközösség tagjáról, aki sok zsidó ember életét mentette meg, nem egyszer saját életét is kockáztatva.

„Téves lenne kijelenteni, hogy a Vatikán és a pápa ellenálltak volna a zsidókat megsegítő akcióknak” – tette hozzá az izraeli nagykövet. „A Szentszék igenis síkra szállt az érdekükben, de nem tudta elérni, hogy a vonat ne induljon el Auschwitzba az 1943. október 18-án a római gettóban tartott razziát követően. A római zsidók abban a pillanatban bizonyára várták a pápa védelmét, de tény, hogy október 18-án csak az az egy szerelvény indult el Auschwitz irányába.” Az Isteni Gondviselés Kis Műve sajtóközleménye vastag betűvel szedi: „Lewy nagykövet számára a zsidókat mentő vatikáni akarat tény!”.

Izrael állam a Népek igaza érdemrenddel tüntette ki Gaetano Piccininit. Ezt a kitüntetést azok a nem zsidó emberek kaphatják meg, akik életük kockáztatása árán mentettek meg zsidókat a holokauszt idején.

Az ünnepségen elhangzott tanúságtételekről itt olvashatnak.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: holokauszt
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő