Izraeli énekesnő musicalje II. János Pál pápáról - VIDEÓVAL

Kultúra – 2013. december 15., vasárnap | 14:30

A híres izraeli énekesnő, Noa írta a II. János Pál pápa életét bemutató musical zenéjét. Noa számára felejthetetlen a szent életű pápával való találkozása, ennek az élménynek a hatására írta a darabot, amelyet Gil Dor és a Solis String Quartet közreműködésével visz színre Duccio Forzano.

Cosenza, Catanzaro, Catania, Palermo, Messina, Reggio Calabria, Padova, Milánó, Terni,  Perugia, Bari, Nápoly, Bologna, Torino, Cremona – a zenés színművet a jövő év elejétől kezdve számos olasz városban bemutatják. A turné zárókoncertje Rómában lesz 2014. április 15-én, nem sokkal II. János Pál szentté avatása előtt.

Noa Tel Avivban született jemeni zsidó családban. Gyerekkorát New Yorkban töltötte, később hazaköltözött Izraelbe, ahol férjhez ment és három gyermeknek adott életet.

Meghatározó élmény volt számára, amikor Karol Wojtyłának énekelt. „Mély érzés kerített hatalmába, és ettől kezdve másként tekintettem az egész emberiségre. Wojtyła ezt az érzést hirdette minden gesztusával, ez áradt egész lényéből, ezért amikor ezeket a dalokat írtam, nem kellett mást tennem, mint ráhagyatkozni erre az érzésre, és automatikusan kapcsolatba kerültem vele.”

Az énekesnő úgy érzi, a vatikáni koncert megváltoztatta az életét és karrierjét. „Semmi sem volt már olyan, mint az előadás előtt.” Az Ave Mariát énekelte. Ezután bárhol a világon adta is elő, mindig azt érezte, amit a pápa közelében: az egész emberiség iránti szeretetet. Úgy érzi, ez a dal átível a vallások közti határokon, a béke és a testvériség igazi szimbóluma.

A Famiglia Cristiana kérdésére Noa elmondta: Ferenc pápát az egész emberiséghez szóló vallási vezetőnek tartja. Szívesen megismerné,  énekelne neki. A világ minden vallása számára példaértékű szerény, minden önteltségtől mentes hozzáállása, amellyel az erkölcsi üzenetet minden más elé tudja helyezni. Úgy véli, ez példa lehet a politikusok számára is. Nagyra értékeli, hogy nem csak a katolikus egyház híveihez szól, ráadásul a nem vallásos embereket is megszólítja.

Az Assisi Szent Ferenc-bazilikában 2005 karácsonyán Noa énekelte az Ave Mariát:


Magyar Kurír
(tzs)