Jean-Claude Hollerich luxemburgi érsek lett a COMECE új elnöke

2018. március 9. péntek 18:18

Jean Claude Hollerich jezsuita szerzetest, luxemburgi érseket nevezték ki az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnökévé március 8-án. A szervezet az EU-tagállamok püspöki konferenciáinak delegátusait egyesíti, székhelye Brüsszel.

Jean-Claude Hollerich, aki Reinhard Marx bíborost, müncheni érseket követi posztján, 1958-ban született, és 1990-ben szentelték pappá. Japánban is tanult és tanított. XVI. Benedek pápa 2011-ben nevezte ki luxemburgi érsekké.

A COMECE élén öt évig teljesít szolgálatot. Megválasztását követően elmondta, hogy kész minden jóakaratú emberrel együtt dolgozni, akik elkötelezettek az emberi méltóság tisztelete és védelme iránt. Megerősítette, hogy folytatja a párbeszédet az európai intézményekkel egy béketerv érdekében, amelynek alapja a közjó. A keresztények nem egy érdekcsoport, amely a vallások érdekében szólal fel, hanem európai állampolgárok, akik elkötelezték magukat Európa építésére, amely közös otthonunk.

A COMECE ülésén négy új alelnököt is választottak: az ír Noel Treanor püspököt, az olasz Mariano Crociata püspököt, a cseh Jan Vokál püspököt és a német Franz-Josef Overbeck püspököt. A plenáris ülésen kinevezték Rimantas Norvila litván püspököt az uniós külkapcsolatok bizottságának elnökévé; a francia Antoine Herouard püspököt a szociális ügyek bizottsága elnökévé és a holland Theodorus Cornelis Maria Hoogenboom érseket a jogi ügyek bizottságának elnökévé.

A tisztségcseréket a brüsszeli székesegyházban az Európáért bemutatott szentmisén erősítették meg. A szertartáson részt vett Joseph de Kesel bíboros, brüsszeli érsek is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Európai Unió
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-pio-atya-kegyhelyen-mindenki-csodalja-de-hanyan-kovetik
Ferenc pápa Pió atya kegyhelyén: Mindenki csodálja, de hányan követik?

Március 17-én délelőtt a Szentatya San Giovanni Rotondóban mutatott be szentmisét Pietrelcinai Szent Pió atya, a világhírű kapucinus szerzetes stigmái megjelenésének századik és halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Ebben a városban hunyt el Pió atya 1968-ban.

07:33
hozzad-menekszunk-edes-jo-anyank-hivek-zarandoklata-konnyezo-szuzanyanal
Hozzád menekszünk, édes jó Anyánk – hívek zarándoklata a Könnyező Szűzanyánál

Szentmisével kezdődött meg a hívek zarándoklata Győrben Könnyező Szűzanya búcsúnapján, március 17-én. Böjte Csaba adta útravalóval indult, zenés áhítattal, elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért felajánlott szentmisével, szentségimádással, virrasztással folytatódott a búcsú.

2018. március 17. szombat