Jean-Claude Hollerich luxemburgi érsek lett a COMECE új elnöke

2018. március 9. péntek 18:18

Jean Claude Hollerich jezsuita szerzetest, luxemburgi érseket nevezték ki az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnökévé március 8-án. A szervezet az EU-tagállamok püspöki konferenciáinak delegátusait egyesíti, székhelye Brüsszel.

Jean-Claude Hollerich, aki Reinhard Marx bíborost, müncheni érseket követi posztján, 1958-ban született, és 1990-ben szentelték pappá. Japánban is tanult és tanított. XVI. Benedek pápa 2011-ben nevezte ki luxemburgi érsekké.

A COMECE élén öt évig teljesít szolgálatot. Megválasztását követően elmondta, hogy kész minden jóakaratú emberrel együtt dolgozni, akik elkötelezettek az emberi méltóság tisztelete és védelme iránt. Megerősítette, hogy folytatja a párbeszédet az európai intézményekkel egy béketerv érdekében, amelynek alapja a közjó. A keresztények nem egy érdekcsoport, amely a vallások érdekében szólal fel, hanem európai állampolgárok, akik elkötelezték magukat Európa építésére, amely közös otthonunk.

A COMECE ülésén négy új alelnököt is választottak: az ír Noel Treanor püspököt, az olasz Mariano Crociata püspököt, a cseh Jan Vokál püspököt és a német Franz-Josef Overbeck püspököt. A plenáris ülésen kinevezték Rimantas Norvila litván püspököt az uniós külkapcsolatok bizottságának elnökévé; a francia Antoine Herouard püspököt a szociális ügyek bizottsága elnökévé és a holland Theodorus Cornelis Maria Hoogenboom érseket a jogi ügyek bizottságának elnökévé.

A tisztségcseréket a brüsszeli székesegyházban az Európáért bemutatott szentmisén erősítették meg. A szertartáson részt vett Joseph de Kesel bíboros, brüsszeli érsek is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Európai Unió
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-gyermekkent-vagy-rabszolgakent-gondolkodo-keresztenyek-vagyunk
Ferenc pápa: Gyermekként vagy rabszolgaként gondolkodó keresztények vagyunk?

A Szentatya június 20-án folytatta a tízparancsolatról megkezdett katekéziseit. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Biblia nem véletlenül „tíz szót” és nem tíz parancsolatot említ: Isten ugyanis nem szolgaságba vető zsarnokként, hanem gondoskodó apaként bánik velünk.

19:25
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

09:01