Jelöltek, novíciusok, növendékek – új tanév a ferenceseknél

Megszentelt élet – 2015. augusztus 27., csütörtök | 14:45

Az új tanév kapcsán Dobszay Benedek tartományfőnök ​tájékoztatta a Ferences Sajtóközpontot.

Augusztus vége, szeptember eleje mindig fontos időszak a ferences rendtartomány életében, hiszen ilyenkor kezdik meg a rendi életet, akik a jelöltségre felvételt nyertek, ilyenkor tesznek első fogadalmat a noviciátust elvégzettek, ilyenkor költöznek be a szécsényi noviciátusba a jelöltév után az új novíciusok, ilyenkor újítják meg ideiglenes fogadalmukat a növendékek​,​ illetve tesznek örök fogadalmat a szerzetesi életben odáig elérkezettek.

A jelenleg 106 fős Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartományban szeptember elején hatan kezdik meg jelöltévüket a Margit körúti rendházban. A tavalyi jelöltek közül hárman lesznek novíciusok Szécsényben, ahol augusztus 30-án öltik magukra a rendi ruhát. E napon ugyanitt, a 10 órai szentmise keretében teszi le első fogadalmát az egyéves noviciátus befejeztével Juhos Benjamin, és kezdi meg teológiai tanulmányait. A noviciátusba az erdélyi rendtartományból négy novícius érkezik, így most hétfős évfolyam kezdheti meg a tanévet.

A még nem örök​fogadalmas hat növendék augusztus 28-án, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen újítja meg fogadalmait​,​ és további ​négy​ növendék szeptember 26-án, Pasaréten tesz örök​​fogadalmat.

Újdonsága a növendékképzésnek, hogy a következő időszakban gyakorlati évüket ketten latin-amerikai missziókban töltik, mások pedig nyelvtanulás céljából töltenek fél évet külföldön. Az idei tanévben várhatóan papszentelésre is sor kerül, hiszen két olyan tagja van a provinciának, akik korban és tanulmányaikban eljutottak addig, hogy kérhessék szentelésüket.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria