A Názáret Műve társaság tagjait fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2014. augusztus 21., csütörtök | 13:02

„Jézus mindenki számára nyitva álló út az Istennel való találkozáshoz” – mondta a pápa augusztus 20-án a Názáret Műve (Opera di Nàzaret) nemzetközi társaság tagjainak, akik az apostolkodásban, karitatív és missziós tevékenységben kötelezték el magukat. Forrás: Vatikáni Rádió.

A Szentatyával való találkozót délután 6 órakor tartották a Szent Márta-házban. A huszonöt fős csoport Jean-Louis Tauran bíboros vezetésével érkezett a pápai fogadásra.

Beszédében Ferenc pápa a társaság történetének néhány aspektusát emelte ki, amelyek különösen nagy hatást tettek rá. Az első: Jézus felfedezése, mint az ember Útja. Nem egy út a sok közül, hanem az Út. Ő mondta: „Én vagyok az út” (Jn 14,6). Hová vezet ez az út? Az Atya felé. Jézus útja nyitott minden ember számára, hogy találkozzon Istennel, hogy kapcsolatba és szeretetközösségbe lépjen Vele, és így valóban önmagára találjon. „Akkor találunk maradéktalanul önmagunkra, amikor teljes egészében Atyánk gyermekei leszünk, és ez Jézusnak köszönhetően történik: Ő ezért halt meg a kereszten” – fogalmazott a Szentatya.

Hozzátette: a második szempont ennek következménye, az öröm. Amikor valaki felfedezi Jézust mint utat, akkor az öröm örökre belép életébe. Olyan öröm ez, amely gyökeret ereszt bennünk, és senki sem tudja elvenni tőlünk, mint ahogy ezt az Úr megígérte (vö. Jn 16,22) („…örömötöket senki sem veszi el (többé) tőletek.”)

„Az öröm, hogy Jézus tanítványai vagyunk, tanúságtétellé válik – apostolkodássá és missziós tevékenységgé. A társaság tagjai ezt tapintatosan, alázattal és egyszerűen, Názáret lelkisége szerint végzik, ahol élnek és dolgoznak, különös tekintettel az egyetemi környezetre” – hangsúlyozta a pápa. Bátorította őket, hogy folytassák tevékenységüket, és köszönetet mondott azért, amit eddig tettek Isten kegyelmével.

„Út, öröm és tanúságtétel, amely mindig misszióvá válik; mert a misszió nem azt jelenti, hogy Jézusról beszélünk. Ez a misszió kissé szegényes felfogása. XVI. Benedek pápa mindig azt tanította nekünk, hogy az Egyház vonzás, vagyis a tanúságtétel révén növekszik. Ez a legfontosabb misszió: tanúságot tenni Krisztusról” – fogalmazott Ferenc pápa.

Örömét fejezte ki, hogy a társaság egységben van a helyi Egyházzal. Hálát adott az Úrnak, hogy a közelmúltban papot szenteltek közösségükben. Végül az Úr áldásáért és Mária oltalmáért fohászkodva búcsúzott el a Názáret Műve tagjaitól.

A társaság 1964-ben az észak-olaszországi Reggio-Emilia városban jött létre. Elsődleges célja, hogy mindenki találkozzon Krisztus arcával hétköznapi életében. Támogatják a karitatív tevékenységeket; új szociális kezdeményezésekkel járulnak hozzá a szükséget szenvedők anyagi megsegítéséhez.

1999. augusztus 15-én pápai dekrétum ismerte el – mint hívek nemzetközi társaságát. Tizenhét országban van jelen Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában. Ötszáz tagot számlál, de mintegy ötezren vesznek részt különféle módokon a Názáret Műve nemzetközi apostoli szolgálatában.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria