Jézus érzelmeinek ad hangot a Szentatya nagypénteki keresztútja

Ferenc pápa – 2015. március 31., kedd | 18:01

A kereszt Isten szeretetének ragyogó csúcspontja, Istené, aki megóv bennünket. Arra kaptunk meghívást, hogy mi is a szeretet őrzői legyünk – e gondolatból kiindulva írta meg a nagypénteki elmélkedést Renato Corti püspök a pápa által a Colosseumnál vezetett Via Crucisra. A Vatikáni Rádió híradása.


Az olaszországi Novara nyugalmazott püspöke kapta idén a pápától a megbízást, hogy elkészítse a szövegeket a hagyományos nagypénteki keresztútra. A témák között szerepel a vallás vagy az igazságosság ügye miatti üldöztetés, a család, a szenvedés, a kiskorúak elleni visszaélések.

A Renato Corti püspök által írt elmélkedés hangot ad Jézus érzelmeinek és gondolatainak. Olyan, mintha Krisztust hallgatnánk a Kálvárián megtett útja során. A keresztúti ájtatosságban megjelennek azok a reakciók is, amelyeket a szenvedéstörténet kivált. Az egyes szövegeket az Isten szeretetére való állandó utalás fűzi össze. Isten szeretete óvja meg az embereket. A szeretet ajándék, amely különösen is a megfeszített Jézuson keresztül jut el hozzánk. Ez a szeretet arra hív bennünket, hogy mi is a teremtett világ és minden személy őrzői legyünk.

A keresztre feszített Jézusban megláthatjuk azokat, akiket azért ítéltek el vagy mészároltak le, mert hívők voltak, vagy mert elkötelezték magukat az igazságosság és a béke ügye mellett. Krisztus szomorúságában és gyötrődésében, amellyel a halál felé halad, felismerhetjük a magánytól, az elhagyatottságtól, a közönytől, a betegségtől sérült lelkeket. Az emberré lett Isten szenvedésében megjelennek azok, akiket ma ér sérülés a gyűlölet, az álszentség vagy a kőszívűség miatt. Megindító látni a ruháitól megfosztott és megalázott Jézust az emberkereskedelem, a gyermekkatonák bevetése, a rabszolgaság és a kiskorúak elleni visszaélések fényében.

Az elmélkedésben a nők is megjelennek: fontos jelenlétük az egyházban, kiemelten is Máriáé, aki a Golgota drámájának anyai főszereplője. Corti püspök Szűz Mária kegyelmére bízza a mai családot és az annak szentelt következő szinódust. Előkerülnek továbbá olyan kérdések, amelyeket a Krisztus által elszenvedett borzalmak vetnek fel: miért van a kínzás, a halálbüntetés és az erőszak?


A keresztúti ájtatosságot Shahbaz Bhatti, az egyházatyák, Boldog VI. Pál pápa és Carlo Maria Martini bíboros gondolatai gazdagítják. Az utolsó állomásoknál Jézus Krisztus szavai törik meg a csüggedtség, a kereszthalál előtti félelem csendjét, képzelt szavak ezek, amelyek erősek és átütőek: „Be vagyok börtönözve a testbe, de szívemben szabad vagyok, ahogy szabadon indultam el szenvedéstörténetem felé is. Szabad vagyok, mert a szeretet lakik bennem, a szeretet, amely mindenkire kiterjed.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L’Osservatore Romano, Diocesinovara.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria