Jézus-ima lelkigyakorlatot tartottak Bodrogolasziban

2017. augusztus 10. csütörtök 18:25

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vezette a Jézus-ima lelkigyakorlatot, melyet augusztus 4-e és 6-a között rendeztek a Chemin Neuf közösség bodrogolaszi lelkigyakorlatos házában.

Az első estén Kocsis Fülöp arra buzdította a lelkigyakorlatozókat, hogy vegyék észre az Isten és az ember közötti távolságában rejtőző csodát. Jézus Krisztusban az Isten eggyé lett velünk, átölelhetővé vált – ezzel is megmutatta, hogy mennyire szeret bennünket. Kocsis Fülöp arra is biztatta a résztvevőket, hogy a lelkigyakorlat alatt merjenek odakuporodni Istenhez, és próbálják meg észrevenni és mélyen meghallani az Ő életadó erejét, ami csöndes, de megállíthatatlan. „Ehhez elsősorban hit, önfegyelem, összeszedettség, bizalom és együttműködési készség szükséges az imádságunk alatt” – emlékeztetett Kocsis Fülöp.

A második nap reggeli elmélkedésének középpontjában a Jézus-ima szövegének elemzése állt, majd Szent Pál apostol Efezusiaknak írt levelének második fejezetét elemezte az érsek, kiemelve, hogy egykor mindannyian a harag gyermekei voltunk, de az Úr feltámasztott és Krisztus Jézusban a mennyeiek közé helyezett minket. Kocsis Fülöp a bűn Istentől eltávolító erejéről beszélt, arra buzdítva hallgatóit, hogy kerüljünk minden bűnre vezető alkalmat.

A következő elmélkedés a hit mértékéről és az állhatatosságról szólt. Kocsis Fülöp Szír Szent Izsák és Lépcsős Szent János gondolataira alapozta beszédét: „Az Úrszínváltozás ünnepéhez közeledve a lelkünkben mi is igyekeztünk fel a Tábor hegyére, hogy az apostolokkal együtt mi is átérezhessük az Úr végtelen, átölelő szeretetét és dicsőségét.”

Az ünnepi Szent Liturgiát a lelkigyakorlatozók együtt végezték a bodrogolaszi görögkatolikus hívekkel. A Szent Liturgia végén Kocsis Fülöp ünnepélyes áldásban részesített két házaspárt is, akik egy közeli időpontban ünnepelték házassági évfordulójukat.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-pio-atya-kegyhelyen-mindenki-csodalja-de-hanyan-kovetik
Ferenc pápa Pió atya kegyhelyén: Mindenki csodálja, de hányan követik?

Március 17-én délelőtt a Szentatya San Giovanni Rotondóban mutatott be szentmisét Pietrelcinai Szent Pió atya, a világhírű kapucinus szerzetes stigmái megjelenésének századik és halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Ebben a városban hunyt el Pió atya 1968-ban.

07:33
hozzad-menekszunk-edes-jo-anyank-hivek-zarandoklata-konnyezo-szuzanyanal
Hozzád menekszünk, édes jó Anyánk – hívek zarándoklata a Könnyező Szűzanyánál

Szentmisével kezdődött meg a hívek zarándoklata Győrben Könnyező Szűzanya búcsúnapján, március 17-én. Böjte Csaba adta útravalóval indult, zenés áhítattal, elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért felajánlott szentmisével, szentségimádással, virrasztással folytatódott a búcsú.

2018. március 17. szombat