Jézus nevét ízlelgették a bodrogolaszi lelkigyakorlaton

2018. augusztus 11. szombat 17:25

Jézus-ima lelkigyakorlatot tartottak augusztus 6-tól 9-ig a Chemin Neuf közösség bodrogolaszi lelkigyakorlatos házában, Kiss Attila Gellért sajópálfalai és Szabó Antal gávavencsellői parókusok útmutatásával. A záró Szent Liturgiát Orosz Atanáz püspök vezette. Rubóczkiné Kiss Hajnalka beszámolója.

Bodrogolasziban nagy csendesség van. Némelyeket ez a csönd hűsen körülölel és megnyugtat, mint egy kristálytiszta erdei tó, másoknak viszont rémisztő lehet a némaság. Rémisztő, mert a zaj hiánya sarokba szorítja a lelket. A hétköznapi, elmét tompító ricsaj híján nincs kibúvó: négyszemközt kell maradnunk az Úrral.

Az elcsendesedéshez nagy alázat szükséges, mert a csönd nem csupán a szótlanságot, hanem elsősorban az ego lecsendesítését jelenti. Amit ükapáink még természetes könnyedséggel végeztek, az a modern ember számára küzdelmet jelent. Énközpontú világunk mindent megtesz az Isten-központú életforma ellen; nekünk már nehéz munkával, tégláról téglára kell Isten köré építeni életünket.

Az imát a huszonnégy résztvevő két kiscsoportban végezte. A napi többórás, elmélyült, néma imádkozást a lelkigyakorlatot irányító atyák által tartott tanítások egészítették ki. Az előadások – a nagy egyházatyák és kortárs szerzetesek gondolataira támaszkodva – lelki és gyakorlati segítséget nyújtottak a kontemplatív imaforma alaposabb elsajátításához és gyakorlásához. A teljes odafordulást a mindennapos utrenyék, vecsernyék és imaórák is támogatták.

A három és fél nap ünnepi Szent Liturgiával zárult, amelyet Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök vezetett. A főpásztor beszédében arra biztatta a lelkigyakorlatozókat, hogy az esetleges nehézségeik ellenére is hálás szívvel imádkozzanak. Kitörő örömmel adjanak hálát azért, hogy az Úr a lelkigyakorlattal megadta a lehetőséget, hogy fel legyen írva a nevük a mennyek országába. Az ima során Jézus nevét úgy ízlelgethetik, mint a legkiválóbb édességet.

Azonban arra is figyelmeztette a hallgatóságot, hogy Jézus ezt a boldogságot nem csupán „magánhasználatra” adta nekik. Az Atya küldetésével Jézus kinyilvánította a Szentháromság nevét és országát. És ezt az örömöt nemcsak megtapasztalni kell, hanem tovább is adni a környezetüknek a lelkigyakorlatról hazatérve – fejezte be prédikációját az atya.

Bodrogolasziba, a Jézus-ima lelkigyakorlatra mindig sokfajta ember jön. Hátukon hordozzák emberi szemnek láthatatlan, gyakran nagyon súlyos terheiket. Letelepednek az ima során az Úr lábához, hogy a csendességben kissé erőre kapjanak.

Aztán vagy tovább rohannak, vonszolván magukkal a nehézségek súlyos batyuját, vagy sikerül letenniük azokat, és megkapaszkodniuk az Úr Jézus Krisztusban, Isten egyszülött fiában.

Szöveg és fotó: Rubóczkiné Kiss Hajnalka/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00