Jézus nevét ízlelgették a bodrogolaszi lelkigyakorlaton

2018. augusztus 11. szombat, 17:25

Jézus-ima lelkigyakorlatot tartottak augusztus 6-tól 9-ig a Chemin Neuf közösség bodrogolaszi lelkigyakorlatos házában, Kiss Attila Gellért sajópálfalai és Szabó Antal gávavencsellői parókusok útmutatásával. A záró Szent Liturgiát Orosz Atanáz püspök vezette. Rubóczkiné Kiss Hajnalka beszámolója.

Bodrogolasziban nagy csendesség van. Némelyeket ez a csönd hűsen körülölel és megnyugtat, mint egy kristálytiszta erdei tó, másoknak viszont rémisztő lehet a némaság. Rémisztő, mert a zaj hiánya sarokba szorítja a lelket. A hétköznapi, elmét tompító ricsaj híján nincs kibúvó: négyszemközt kell maradnunk az Úrral.

Az elcsendesedéshez nagy alázat szükséges, mert a csönd nem csupán a szótlanságot, hanem elsősorban az ego lecsendesítését jelenti. Amit ükapáink még természetes könnyedséggel végeztek, az a modern ember számára küzdelmet jelent. Énközpontú világunk mindent megtesz az Isten-központú életforma ellen; nekünk már nehéz munkával, tégláról téglára kell Isten köré építeni életünket.

Az imát a huszonnégy résztvevő két kiscsoportban végezte. A napi többórás, elmélyült, néma imádkozást a lelkigyakorlatot irányító atyák által tartott tanítások egészítették ki. Az előadások – a nagy egyházatyák és kortárs szerzetesek gondolataira támaszkodva – lelki és gyakorlati segítséget nyújtottak a kontemplatív imaforma alaposabb elsajátításához és gyakorlásához. A teljes odafordulást a mindennapos utrenyék, vecsernyék és imaórák is támogatták.

A három és fél nap ünnepi Szent Liturgiával zárult, amelyet Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök vezetett. A főpásztor beszédében arra biztatta a lelkigyakorlatozókat, hogy az esetleges nehézségeik ellenére is hálás szívvel imádkozzanak. Kitörő örömmel adjanak hálát azért, hogy az Úr a lelkigyakorlattal megadta a lehetőséget, hogy fel legyen írva a nevük a mennyek országába. Az ima során Jézus nevét úgy ízlelgethetik, mint a legkiválóbb édességet.

Azonban arra is figyelmeztette a hallgatóságot, hogy Jézus ezt a boldogságot nem csupán „magánhasználatra” adta nekik. Az Atya küldetésével Jézus kinyilvánította a Szentháromság nevét és országát. És ezt az örömöt nemcsak megtapasztalni kell, hanem tovább is adni a környezetüknek a lelkigyakorlatról hazatérve – fejezte be prédikációját az atya.

Bodrogolasziba, a Jézus-ima lelkigyakorlatra mindig sokfajta ember jön. Hátukon hordozzák emberi szemnek láthatatlan, gyakran nagyon súlyos terheiket. Letelepednek az ima során az Úr lábához, hogy a csendességben kissé erőre kapjanak.

Aztán vagy tovább rohannak, vonszolván magukkal a nehézségek súlyos batyuját, vagy sikerül letenniük azokat, és megkapaszkodniuk az Úr Jézus Krisztusban, Isten egyszülött fiában.

Szöveg és fotó: Rubóczkiné Kiss Hajnalka/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd