Jó hír Írországnak: Mary Aikenhead Isten tiszteletre méltó szolgálóleánya lett

Megszentelt élet – 2015. március 27., péntek | 19:40

Ferenc pápa jóváhagyta az Isten szolgálóleánya, Mary Aikenhead hősies erényeiről szóló dekrétumot. A Catholic Herald írását adjuk közre.


Az ír szerzetes nővér 1787-ben született Cork városában, katolikus anya és skót protestáns apa gyermekeként. Jómódú családban nevelkedett, orvos-gyógyszerész édesapja mindenből a lehető legjobbat akarta adni leánykájának.

Egyik nagynénje néha elvitte Maryt szentmisére; egy napon a pap szavai a dúsgazdag és a szegény Lázár történetéről annyira megérintették őt, hogy elhatározta, áttér a katolicizmusra. Tizenöt esztendősen lett katolikus. Szüntelenül a szegények és elnyomottak sorsa foglalkoztatta, és apáca akart lenni, hogy a szegényeket szolgálhassa.

Az érsek támogatásának köszönhetően 1815-ben megalapította a Könyörületesség Nővérei Kongregációját (Religious Sisters of Charity, RSC), melynek a rászorulók felkarolása lett legfőbb célja. A nővérek voltak az elsők, akik elítélteket látogattak a dublini Kilmainham börtönében. Még 1815-ben Mary Aikenhead részt vett a dublini North William úti árvaház alapításában is.

Nagy hatással volt rá orvos édesapja, aki halálos ágyán katolizált. Mary Aikenhead tisztán látta az összefüggést a szegénység és a halálos betegségek között. A 19. századi Írországban ha egy családfő, a kenyérkereső életét vesztette a kolera vagy más halálos kór miatt, a családjára a nyomor és éhezés várt. Ezért tette Mary Aikenhead újonnan alapított rendje számára kulcsfontosságú feladattá a betegségek elleni küzdelmet. 1833-ban Sandymountban egy régi raktárépületet kórházzá alakítottak, ahol kolerás betegeket gondoztak.

Mary Aikenhead egyik legnagyobb eredménye a Szent Vince kórház 1834-es megalapítása, mely az első kórház volt Írországban, melyet nővérek működtettek, és ahová minden beteget befogadtak, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül.

A jólétbe született fiatal corki lányból a szegények legfőbb védelmezője lett. Mint Úna O’Neill RSC megfogalmazta: kiváltságos körülmények közé született, de lemondott róluk, és a szegény Lázárokat választotta.

Fotó: RSC

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria