Jubileumi előadás-sorozata keretében mutatkozik be a Vincés Család

Megszentelt élet – 2017. április 25., kedd | 9:03

2017-ben ünneplik a vincés karizma 400. születésnapját. A Páli Szent Vince alapította Misszióstársaság, azaz a lazarista rend Budapesten kéthavonta előadások keretében mutatja be a vincés lelkiség múltját, jelenét és aktualitását. A következő alkalomra április 29-én, szombaton este kerül sor.

A jubileumi előadás-sorozat második részének témája a Vincés Család, amelyről Lipinski Michał CM, a közösség magyarországi moderátora beszél. Az előadás április 29-én, szombaton a 18 órai szentmisét követően lesz a Ménesi út 26. szám alatt található Szent Gellért lazarista kápolnában.

A Misszióstársaság pápai jogú apostoli élet társasága. Jelmondata: „Az Úr elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek” (Lk 4,18). Ezt a küldetést igyekeznek a lazaristák immár 400 éve megvalósítani szerte a világon. Bár a rend 1626-ban nyert érseki és 1633-ban pápai jóváhagyást, Szent Vince 1617. január 25-ét tartotta a közösség lelki születésnapjának.

1617-ben Vincét, aki akkor a Gondi grófi család házi tanítójaként és káplánjaként szolgált, elhívták egy, a család birtokán fekvő falucskába, Gannes-ba egy beteg emberez. Vince bátorítására a földműves elvégezte az életgyónást. Felépülése után örömmel számolt be Gondi grófnénak, hogy ez mennyire szükséges volt ahhoz, hogy lelke megmeneküljön. A földművest mindenki jó embernek tartotta, ezért az a kérdés fogalmazódott meg a grófnéban: „Mi lehet a többi ember lelkében?” Arra kérte Vincét, hogy a falvakban beszéljen a gyónás fontosságáról. Az emberek akkor még az évenkénti egy, húsvéti gyónást is vonakodva végezték el, mert a papokra inkább uralkodókként és nem lelkipásztorokként tekintettek.

1617. január 25-én egy másik faluban, Folleville-ben Vince az életgyónásról prédikált, és szavai hatására a szentmise után mindenki elvégezte az életgyónását. Tulajdonképpen ekkor indult útjára a Misszióstársaság, melynek tagjai először csak a falvakban tartottak népmissziókat, majd távoli országokban is hirdették az evangéliumot. A szerzetesrendnek 1632-től a párizsi Szent Lázár-priorátusban (szerzetesház) volt a központja, innen kapták később a lazaristák elnevezést.

Ugyancsak 1617-ben Vince elvállalta a lyoni egyházmegyében lévő Châtillon-les-Dombes-i plébánia vezetését, és itt alapította a világi hívek számára az első Szeretet Testvérületet, amely a plébániához kötődő karitatív és missziós munkát végezte.

Hazánkban 1926-ban jött létre a Misszióstársaság önálló magyar rendtartománya, de lazaristák már előtte is működtek az ország különböző részein.

A további előadásokról sok érdekes információ mellett a rend honlapján, illetve Facebook-oldalán lehet értesülni.

Forrás: Misszióstársaság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria