Kanada anglo-katolikus egyháza a Rómával való egységre szavazott

Kitekintő – 2010. augusztus 2., hétfő | 13:59

A L’Osservatore Romano július 28-i száma arról tájékoztat, hogy a kanadai anglo-katolikusok egyhangúan megszavazták a katolikus egyházzal való egységet, és annak a XVI. Benedek pápa által kibocsátott „Anglicanorum coetibus” kezdetű apostoli konstitúció által előírt módozatok szerinti megvalósítását.

Az anglikán csoport vezetői a nyolcadik tartományi szinóduson hozták meg a döntést, és ugyanez volt a határozata az egyidejűleg megrendezett 13. egyházmegyei szinódusnak is. A szinódus jóváhagyott egy határozatot, amely felhatalmazza Peter Wilkinson püspököt, hogy tegye meg a szükséges kánonjogi lépéseket a kanadai anglo-katolikus ordinariátus felállítására. Megválasztották az ad interim kormányzó tanácsot is, amely Wilkinson püspököt jelölte ki a javasolt ordinariátus első főpásztorának.

Az Anglikán Közösség Állandó Bizottsága, amelynek tagja Rowan Williams canterburyi érsek is, szombaton visszautasította azt a javaslatot, hogy zárják ki a Közösségből az episzkopálisokat. A bizottság tagjai a döntéssel egyidejűleg aggodalmuknak adtak hangot egyes szexuális viselkedési formák miatt, de megállapították, hogy egy különválás káros hatást gyakorolna a témáról folytatott párbeszédre.

A legutóbb májusban szenteltek nyíltan homoszexuális püspököket az episzkopális egyházban, amely az anglikánok egyesült államokbeli ága. Az anglikán vezetők moratóriumot indítványoztak hasonló püspöki kinevezéseket illetően, addig is, amíg nem rendeznek vitát a kérdésről, megkísérelve a fájdalmas különválás megakadályozását. Ugyancsak problémás a nők püspökké szentelése, amely központi helyet foglal el az angliai anglikán egyházban.

A Yorkban megrendezett legutóbbiáltalános szinóduson mindenki számára elfogadható kompromisszumra törekedtek, de a végleges döntést 2012-re halasztották. Az angliai egyház legnagyobb anglo-katolikus csoportja, a Forward in Faith (Előre a hitben), amelynek tízezer tagja van, rendkívül kritikus a nők püspökké szentelését illetően, teológiailag elfogadhatatlannak tartja azt – írja a L’Osservatore Romano.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.dalje.com