Kanada anglo-katolikus egyháza a Rómával való egységre szavazott

2010. augusztus 2. hétfő, 13:59

A L’Osservatore Romano július 28-i száma arról tájékoztat, hogy a kanadai anglo-katolikusok egyhangúan megszavazták a katolikus egyházzal való egységet, és annak a XVI. Benedek pápa által kibocsátott „Anglicanorum coetibus” kezdetű apostoli konstitúció által előírt módozatok szerinti megvalósítását.

Az anglikán csoport vezetői a nyolcadik tartományi szinóduson hozták meg a döntést, és ugyanez volt a határozata az egyidejűleg megrendezett 13. egyházmegyei szinódusnak is. A szinódus jóváhagyott egy határozatot, amely felhatalmazza Peter Wilkinson püspököt, hogy tegye meg a szükséges kánonjogi lépéseket a kanadai anglo-katolikus ordinariátus felállítására. Megválasztották az ad interim kormányzó tanácsot is, amely Wilkinson püspököt jelölte ki a javasolt ordinariátus első főpásztorának.

Az Anglikán Közösség Állandó Bizottsága, amelynek tagja Rowan Williams canterburyi érsek is, szombaton visszautasította azt a javaslatot, hogy zárják ki a Közösségből az episzkopálisokat. A bizottság tagjai a döntéssel egyidejűleg aggodalmuknak adtak hangot egyes szexuális viselkedési formák miatt, de megállapították, hogy egy különválás káros hatást gyakorolna a témáról folytatott párbeszédre.

A legutóbb májusban szenteltek nyíltan homoszexuális püspököket az episzkopális egyházban, amely az anglikánok egyesült államokbeli ága. Az anglikán vezetők moratóriumot indítványoztak hasonló püspöki kinevezéseket illetően, addig is, amíg nem rendeznek vitát a kérdésről, megkísérelve a fájdalmas különválás megakadályozását. Ugyancsak problémás a nők püspökké szentelése, amely központi helyet foglal el az angliai anglikán egyházban.

A Yorkban megrendezett legutóbbiáltalános szinóduson mindenki számára elfogadható kompromisszumra törekedtek, de a végleges döntést 2012-re halasztották. Az angliai egyház legnagyobb anglo-katolikus csoportja, a Forward in Faith (Előre a hitben), amelynek tízezer tagja van, rendkívül kritikus a nők püspökké szentelését illetően, teológiailag elfogadhatatlannak tartja azt – írja a L’Osservatore Romano.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.dalje.com

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: anglikán, ökumené
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek