Kapcsolattartási központot létesít a cseh katolikus egyház a visszaélések áldozatai számára

2019. március 21., csütörtök | 17:56

A Cseh Püspöki Konferencia (CBK) március 20-án közleményben jelentette be, hogy a cseh katolikus egyház kapcsolattartási központot hoz létre a szexuális visszaélést elszenvedett fiatalok számára.


A brünni Szent Péter és Pál-székesegyház

A központon keresztül az érintett fiatalok egyebek között pszichológiai vagy jogi tanácsadást kaphatnak – olvasható a dokumentumban, amelyet a cseh katolikus püspökök testülete március 19-én, kedden fogadott el Jeruzsálemben, kétnapos plenáris ülése végén.

A központot május 1-jén nyitják meg. További részletek egyelőre nem ismertek.

A püspökök abban bíznak, hogy a központ megnyitásával hozzáférhetőbbé válik a sértettek számára a pszichológiai, lelki és jogi segítségnyújtás. A püspöki konferencia munkacsoportot hoz létre, amely kidolgozza az információs központ létrehozásának részleteit.

A cseh katolikus püspökök jeruzsálemi tanácskozásukon elítélték az Egyházon belüli szexuális visszaéléseket. Leszögezték: ezek bűncselekmények és súlyos bűnök, amelyek egy életre kárt okoznak a sértetteknek, és aláássák az Egyház tekintélyét.

A Cseh Püspöki Konferencia lépésére azután került sor, hogy a brünni püspökség menesztette állásából Jan Rozek egyházi bírót, mert saját kezdeményezésére mozgalmat indított a papi szexuális visszaélések gyermekáldozatainak megsegítésére – hívta fel a figyelmet a Mladá Fronta Dnes című napilap internetes hírportálja. Az újság szerint a brünni püspökség döntése negatív társadalmi visszhangot váltott ki a régióban.

Jan Rozeket nem azért mentették fel, mert segíteni akart az áldozatoknak, hanem azért, mert nyilvános szerepvállalása nem volt összeegyeztethető a bírói tisztségével, amely pártatlanságot és a feletteseivel való egyeztetést követel – indokolta a döntést Martina Jandlová, a brünni püspökség szóvivője.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle