Karácsonyi adományok a Karitásztól Budapesten és vidéken

Hazai – 2014. december 16., kedd | 18:13

A Katolikus Karitász az év minden napján számos programmal, akcióval segíti a rászorulókat, krízishelyzetbe kerülteket. Karácsony közeledtével pedig fokozódik ez a munka. A Katolikus Karitász összefoglalóját ismertetjük.

Karácsony közeledtével fokozódik a munka, hisz ezrek küzdenek a mindennapok nehézségeivel, akik számára az ünnep sem kivétel. A Karitász munkatársai és önkéntesei országszerte szerveznek akciókat, gyűjtéseket és adományosztásokat, hogy egy kis meleget vigyenek a hideg lakásokba, ételt juttassanak az asztalokra, ruhát, játékokat a nélkülözőknek és örömet a magányosoknak.

Budapest

December 19-én 13 órától a XVII. kerületi polgármesteri hivatal előtt 250 adag meleg ételt oszt szét a segélyszervezet hajléktalanok és rászoruló családok közt. Fenyőfát és szaloncukrot szintén osztanak majd.

A Gyermekek a gyermekekért elnevezésű népszerű program során gyermekek ajánlják fel használt, de jó állapotban lévő játékaikat szegény gyermekeknek karácsonyi ajándékul. Számos iskolában és templomban gyűlnek a játékok, amelyekből – édességgel, ruhaneművel kiegészülve – szép ajándékcsomagok készülnek karácsonyra.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében december 21-én, vasárnap 15 órakor Erdő Péter bíboros és Mádl Dalma, a Karitász jószolgálati nagykövete 250 gyermeknek adja át az ajándékcsomagokat a Magyar Szentek Templomában. Az adományozó gyermekek segítségével országszerte mintegy 3 ezer kisiskolásnak tudnak örömet okozni az ünnepen.

December 23-án közel 130 szegény, hátrányos helyzetű gyermek kap ajándékcsomagot a IV. kerületben. Az ajándékokat a káposztásmegyeri Szentháromság-templomban adják át 16 órakor. A csomagok tartalmát a helyi közösségek és külföldi adományozók által felajánlott adományokból állítják össze a gyermekeknek.

Idén első alkalommal országos program keretében oszt kályhát és tűzifát a Karitász a fűtéssel nem rendelkezők számára. Elsőként 200 kályhát és tartozékait adják át a rászorulóknak, és szükség szerint tüzelővel is segítik a családokat.

* * *

Az egyházmegyékben meleg ruhát, cipőt, takarókat gyűjtenek és ezeket folyamatosan juttatják el a rászorulókhoz. A Karitász-irodák, az adományboltok és a plébániai csoportok egyaránt fogadják a felajánlásokat.

Számos településen a nagyobb bevásárlóhelyeken, üzletekben is gyűjtenek adományokat önkénteseik, elsősorban tartós élelmiszert és ruhaneműt.

Emellett sok helyen osztanak egész télen meleg ételt hajléktalanoknak és krízishelyzetben élőknek, akik így legalább naponta egy alkalommal étkezhetnek. A Karitász önkéntesei az ételosztások alatt igyekeznek jó szóval is segíteni a nehézségekkel küzdőket.

Válogatás az egyházmegyékben működő Karitász-csoportok tevékenységéből

Egri Főegyházmegyei Karitász

Az egri Karitász hetek óta várja hétköznaponként meleg étellel a hajléktalanokat. Naponta 50 adag étellel segítik a hidegben az utcán élőket. A főegyházmegye területén 300 darab fenyőfát osztanak ki az ünnepek előtt családoknak, s emellett 500 élelmiszercsomaggal is támogatják a rászorulókat.

Pécsi Egyházmegyei Karitász

A pécsi Karitász-önkéntesek 200 élelmiszercsomagot osztanak ki az ünnepek előtt a rászoruló családoknak. December 17-én a helyi Tesco áruházban lesz tartósélelmiszer-gyűjtés, amelynek eredményét december 22-én osztják ki a Karitász-központban. Ugyanezen a napon mintegy 250 adag meleg étellel látják vendégül a rászorulókat. Az ételosztáson részt vesz Udvardy György pécsi megyéspüspök is.

A  Karitász munkatársai ajándékcsomaggal lepik meg a Néri Szent Fülöp Általános Iskola hátrányos helyzetű alsós diákjait. Az 50 csomagot a napokban adják át a gyermekeknek.

A nagy esőzésekben kárt szenvedett Kisvaszaron folyamatban van már a házak felújítása. Az ünnep előtt 5 károsult család kapott gyermek- és felnőtt ruhaneműt, élelmiszercsomagot, valamint festéket a házak rendbetételéhez. A hideg beálltával 20 családnak segített a Karitász tüzelővel.

Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

Szegeden minden héten indul a teajárat, amelyen forró teát és szendvicset osztanak az önkéntesek. Az ünnepekre több száz élelmiszercsomagot készítenek az önkéntesek rászorulók számára.

Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász

Az egyházmegyei karitász karácsonyig gyűjt adományokat a Püspöki Udvarban. Rászoruló családok számára itt is készülnek élelmiszercsomagok, összesen száz darab. Ehhez a hétvégén tartósélelmiszer-gyűjtést rendeznek a székesfehérvári Metro áruház bejáratánál.

Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

December 18-án, csütörtökön 13 órakor idősek és egyedülállók számára rendeznek karácsonyi ünnepséget. A betlehemes játékot a kemenespálfai Szent Pál Szociális Központ gondozottjai adják elő, akik aznap délután a vasegerszegi Szent Miklós Idősek Otthonában is szerepelnek.

Szombathelyen 20 darab vaskályhát osztottak szét a helyi karitászosok. 5 darabot kaptak a körmendi, és 5 darabot a zalai árvízkárosultak. A többit az egyházmegyei területén az alábbi településeken osztották ki: Torony, Kőszeg, Celldömölk, Jánosháza, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Bejcgyertyános.

Váci Egyházmegyei Karitász

A váci Karitász-munkatársak összesen 350 kilogramm tartós élelmiszert, valamint mesekönyveket és játékokat küldtek Csángóföldre, ottani rászoruló gyermekek karácsonyi ajándékaként.

Szolnokon december 17-én 50 fenyőfát osztanak szét a helyi munkatársak. A fenyőfák mellé 3 kiló almát és 3 kiló krumplit is kapnak a családok.

A váci Szent Anna Karitász néhány napja nyitotta meg népkonyháját, ahol minden hétköznap 350 adag meleg ételt osztanak ki rászorulóknak.

Deákváron a piarista diákok adnak karácsonyi műsort idősek és egyedülállók számára.

Több településen – Albertirsán, Szátokon, Pilinyben – összesen 150 élelmiszercsomagot osztanak ki az ünnepek előtt.

Veszprémi Főegyházmegyei Karitász

A főegyházmegyei Karitász-központ az ünnepek előtt 350 csomag élelmiszerrel segíti a rászoruló családokat. Emellett az egyházmegye területén lévő csoportok további 1,5 millió forint értékben állítanak össze tartósélelmiszer-csomagokat a szükséget szenvedők megsegítésére.

Folyamatosan zajlanak a kisgyermekes családok, idősek és fogyatékkal élők számára szervezett karácsonyi rendezvények. December 21-ére számos ünnepi programmal készülnek az egyházmegyei Karitász-csoportok.

December 25-én ünnepi ebéddel zárulnak az idei Karitász-események, amikor Márfi Gyula érsek harminc, nehéz helyzetben élő kisgyermekes családot lát vendégül ebédre.

Fotó: Karitász.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria