Karácsonyvárás a Szombathelyi Egyházmegye katolikus iskoláiban

Hazai – 2014. december 20., szombat | 13:06

Karácsonyi hangversennyel, lelki nappal készületek a karácsonyra a szombathelyi egyházmegye több katolikus oktatási intézményében. Ünnepváró rendezvényükről a Brenner János Általános Iskola, Szent Benedek Katolikus Általános Iskola és a II. János Pál Katolikus Szakkollégium készített beszámolót.

A Brenner János Általános Iskola december 14-én a szombathelyi székesegyházban tartotta adventi hangversenyét. Az iskola több kórusa, a kamarakórus és kisgimnazista fiúkórus, tanári kórus adott műsort, több diák hangszeren játszott, szavalt, énekelt.

Az iskola alsó tagozatának adventi lelkigyakorlatát Raja Derosi indiai származású szalézi szerzetes vezette. Előadásában Indiával – népével és kultúrájával - valamint az atya tamil anyanyelvével is ismerkedhettek a diákok. A lelki készületet az iskola névadójának – Brenner János 1957-ben mártírhalált halt ciszterci szerzetes - tiszteletére tartott püspöki szentmisével zárult.

A Brenner János Általános Iskola elődjét – négy évfolyamos elemiként – Szabó Imre szombathelyi püspök alapította 1872-ben fiúk számára. Konkoly István megyéspüspök 1992-ben újraindította a nevelő-oktató munkát az államtól visszakapott épületben, immár nemcsak fiúk, hanem lányok részére is. 1996-tól felső tagozattal bővült az iskola.

A Szent Benedek Katolikus Általános Iskola is hangversennyel ünnepelt december 14-én Celldömölkön. Az öröm vasárnapja arra figyelmeztetette a diákokat, nem elég csak a külsőt megváltoztatni, a belső változás a fontosabb. Bennünk kell az igazi örömnek megjelennie, ez kell, hogy eltöltse szívünket – fogalmazták meg beszámolójukban.

A karácsonyi hangversenyen az iskola diákjai mutatták be hangszeres tudásukat, melynek az egykor bencés kolostor közösségi terme adott helyet. Sok hangszert megszólaltattak, kezdve a harangjátéktól, trombitát, gitárt, zongorát,furulyát, fuvolát, hegedűt és csellót.

1994 őszén kezdte meg működését a Szent Benedek Katolikus Általános Iskola első osztálya Celldömölkön, a Koptik Odó Utcai Óvoda egyik termében. A névadó Szent Benedeket a város bencés múltját idézi, hiszen a bencések az 1950-es rendfelosztásig meghatározó szerepet játszottak Celldömölkön. A folyamatosan növekvő, mára nyolc osztályossá fejlődött iskola hosszú évek elhelyezési gondjai után kapott végleges helyet, ennek felújítása a 2001/2002-es tanév elejére fejeződött be.

A II. János Pál Katolikus Szakkollégium negyvennégy diákja Botfán tartott lelkigyakorlatos hétvégével készült adventben. A szakkollégium több kezdeményezéssel segített a karácsony várását: rorátéra és imaalkalmakra hívott, látogatást tettek az Egyházmegyei Papi Otthonban, ajándékokat készítettek a főtéri adventre, a kollégium támogatóival, munkatársaival, az ott élők számára kurzusokat vezető oktatók, a nyelvtanárok jelenlétében ünnepeltek.

Szombathelyi Egyházmegye 2012 júliusában alapította meg a II. János Pál pápáról elnevezett Szakkollégiumot.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria