Badacsonytomaji mesetábor a Karitász szervezésében

Hazai – 2014. július 23., szerda | 15:44

Évről évre szervez nyári tábort rászoruló gyermekek részére a Karitász. Idén fogyatékkal élő gyermekek és fiatal felnőttek töltöttek egy hetet a Badacsony lábánál, Badacsonytomajon. Zagyva Richárd beszámolója a Veszprémi Főegyházmegye honlapján olvasható.

A Veszprém Főegyházmegyei Karitász munkatársai, önkéntesei alkalmanként látogatják a gyerekeket, és programokat szerveznek nekik a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének veszprémi telephelyén.

Idén júniusban a magyar népmesék hangulatát idéző tematikus bentlakásos táborral ajándékozták meg őket.

Pillanatképek a táborból:

...kerekes székeket gördítenek ki a segítők a Karitász-furgon rakteréből. Mind a kilenc kocsi előkerül; a többiek is kiszállnak a gyerekeket gondozó intézmény három mikrobuszából. Benépesedik és vidámsággal telik meg a plébánia közösségi házának udvara.

A berendezkedés és a táborhely felfedezése után a gyerekek nekilátnak ideiglenes otthonuk feldíszítéséhez. A népmesék hangulata már ekkor „beköltözik” a házba: kecskegidákat, kismalacokat és számos mesefigurát festenek, rajzolnak egy-egy nagy plakátra, és felragasztják az ajtókra.

A vidám játék és a vacsora után már a következő nap eseményeire készülnek. Többen hamar álomba szenderülnek – még nem tudják, mennyi élmény vár rájuk a héten: lesz óriási vihar, ragyogó napsütés, tábori zászlókészítés, tenyérfestés, néptánc és népi játékok, népmesék minden mennyiségben, éttermi vacsorák; vendégek is érkeznek hozzájuk, kirándulnak Badacsonyba, lángost falatoznak a kikötőben, áthajóznak Fonyódra, kisvonattal körbejárják a badacsonyi szőlőhegyet, és nagyon sok boldog percet töltenek együtt játékban...

„Minden együtt töltött pillanat, mosoly és a gyerekek arcára kiülő önfeledt öröm örök emlék marad a szívünkben” – fogalmaz a segítők nevében Zagyva Richárd.

Magyar Kurír