Károly Iréneusz József premontrei fizikusra emlékeztek Nagyváradon

Külhoni – 2018. március 13., kedd | 9:45

Az 1929. március 13-án elhunyt premontrei fizikusról, Károly Iréneusz Józsefről emlékezett meg a Váradhegyfoki Premontrei Kanonokrendi Prépostság és a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) március 10-én.

A szentmise bevezetőjében Fejes Rudolf Anzelm apát elmondta: hagyománnyá vált, hogy március második szombatján Károly Iréneusz Józsefről emlékeznek meg a nagyváradi premontrei templomban. Az apát egy híres mondást idézett, miszerint minden tudomány szorosan összefonódik a társadalommal, vele együtt emelkedik vagy bukik, és ez a megállapítás Károly Iréneusz Józsefre is vonatkozik, hiszen a tudományt szolgálva a társadalom fejlődéséhez járult hozzá: premontreiként lett híres fizikus, tett a társadalom felemelkedéséért.

Károly Iréneusz József 1893-tól kezdte el begyűjteni tudományos munkájának első gyümölcseit. Fizikusként az elektromágneses hullámok tulajdonságait vizsgálta, a váradi premontrei gimnázium tanáraként még szikratávírót is készített. Tudományos tevékenységét azonban nem a világtól elvonulva végezte, hanem a renddel együtt jelen volt a társadalomban, az emberek közt. 1896-ban röntgenlaboratóriumot rendezett be, ahova még Budapestről is jöttek betegek, a városi tanács tagjaként pedig Nagyvárad elektromos árammal való kivilágítását szorgalmazta.

1906 és 1918 között a kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetemen tanított, ám az első világháború és a békeszerződés tönkretette pályáját. Levelezései azonban arról tanúskodnak, hogy sokszor meghívták a Szegedre költözött egyetemre, ahol tanácsokkal látta el kollégáit. 1923-ban a román hatóság döntése nyomán fel kellett függesztenie tanári tevékenységét a megszüntetett premontrei főgimnáziumban. Ezt követően a gödöllői premontreieknek segített a fizikaoktatásban.

„Rendünk nagy alakja ő – jellemezte Károly Iréneusz Józsefet Fejes Rudolf Anzelm. – Prépostnak is jelölték, de végül nem kapott elég szavazatot. Bejegyzései arról árulkodnak, hogy alázatos, szerény ember volt. Nem magasztalta fel önmagát, hanem megértette azt, hogy a tudományt csak Isten felé nyitottan lehet művelni” – hangsúlyozta az apát.

Károly Iréneusz József életét és munkásságát Fleisz János, a BINCISZ elnöke is méltatta. Felelevenítette, hogy 1999-ben emlékeztek meg először a tudós szerzetesről, a Sapientia Varadiensis Alapítvány, a prépostság és a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete együttműködésével.

A megemlékezés végén megkoszorúzták Károly Iréneusz Józsefnek a váradolaszi temetőből származó, a nagyváradi premontrei templom külső falába beépített sírkövét.

Forrás és fotó: Nagyváradi Egyházmegye, Erdon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria