Káromlásért ítéltek halálra Pakisztánban egy keresztényt

2014. április 2., szerda | 15:15

A 26 éves keresztény fiatalembert márciust 27-én ítélték halálra – a Vatikáni Rádió olasz nyelvű honlapja számol be az esetről.


A Lahore-i legfelsőbb bírósághoz fellebbezés érkezett a halálos ítélet ellen. Sawan Masih hamis váddal került bíróság elé: állítólag 2013. március 8-án, amikor muzulmán barátjával beszélgetett, káromolta Mohamed prófétát.

Pakisztánban a politikai ellenzék és a civil társadalom is felemelte szavát az ügyben. A Pakisztáni Emberjogi Bizottság elnevezésű, jól ismert és országszerte jelen lévő civil szervezet riadót fújt a vallási türelmetlenség újabb fellángolása ellen. Emlékeztettek a Raza Rumi újságíró ellen Lahore-ban elkövetett erőszakra és a támadásokra, amelyeket Sindhben hindu templomok ellen követtek el. Felhívták a figyelmet továbbá arra is, hogy Sawant egy olyan eset miatt ítélték halálra, amely egy időben történt egy másik, sokkal súlyosabb esettel. Lahore Joseph Colony nevű keresztény negyedében éppen a káromlás vádjának elterjedése után követtek el tömegmészárlást. A gyilkosokat azóta sem ítélték el. Hangsúlyozzák, hogy a felelősöknek minden esetben bűnhődniük kell, különben nem érvényesül a vallási türelem elve.


A Pakisztáni Néppárt is felszólalt a halálos ítélet ellen, amely szerintük merénylet az igazságosság ellen, és még jobban kirekeszti a kisebbségeket. A párt központi vezetője így nyilatkozott: „Ez egy igazán csúfos ügy: ahelyett, hogy megbüntetnék azokat, akik a Joseph Colony lerombolása mögött állnak, a bírók egy hamisan, érdekből megvádolt embert büntetnek meg.” A pakisztáni civil társadalom úgy véli, hogy az államhatalom és az igazságszolgáltatás nem állhat a fanatizmus és a bigott elvek szolgálatában. Határozottan kijelentik: új törvényeket kell kidolgozni, amelyek véget vetnek a káromlási törvénnyel való visszaélésnek.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat