Kaszap Istvánra emlékeztek halálának 79. évfordulóján – VIDEÓVAL

Megszentelt élet – 2014. december 19., péntek | 10:46

Koncelebrált püspöki szentmisén emlékeztek a szent életű kispapra, Kaszap Istvánra december 17-én Székesfehérváron – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Zarándokok sokasága kérte a szentmisén Kaszap István közbenjárását, valamint köszönetet mondtak neki az imameghallgatásokért.

A koncelebrált szentmisén jelen voltak Dékány Árpád Sixtus zirci apát, Forrai Tamás jezsuita tartományfőnök, a Székesfehérvári Egyházmegye papjai, cserkészek, a Prohászka Imaszövetség, valamint a Kaszap István Alapítvány tagjai. Mészáros Attila alpolgármester az önkormányzat képviseletében jelent meg, Kaszap István ugyanis Székesfehérvár díszpolgára.

A zarándokokat a templom plébánosa, Tóth Tamás köszöntötte. A nehézségeket szentként viselő Kaszap Istvánról elmondta: olyan ember volt, akit érdemes követni, akinek rövid élete példa előttünk.

Spányi Antal elődje, Prohászka Ottokár gondolatait idézte Kaszap István halálának évfordulóján mondott szentbeszédében: „Krisztus híveit nem lehet eltántorítani meggyőződésüktől, mert hitük kemény márványból van.”

A püspök ezt követően arról beszélt, hogy az ünnepre készülve miért érdemes Kaszap Istvánra figyelni. „Naplójából és a róla felidézhető visszaemlékezésekből ugyanis tudjuk: földi élete adventjének végén valóban Krisztussal találkozott” – emlékeztetett.

Ahogy ennek a téli időszaknak a sötétségében az adventi gyertyák fénye egyre erősödik, úgy növekedjék bennünk a vágy, hogy felkészülten várjuk mi is az Urat. Nem könnyű a mai zajos, rohanó életünkben meglátni Isten végtelen békességét és szeretetét. A prófétáknak sem volt könnyű, amikor a Messiás eljövetelét hirdették számos megpróbáltatás között. Mennyi szenvedés várt Jézus Anyjára „igenje” után! Mégis kitartóan hitt Isten üdvözítő kegyelmében. A mi hitünk se legyen „könnyű tészta, hanem márvány”, ahogy Prohászka írja, szilárdan tartsunk ki meggyőződésünk mellett – fogalmazott a főpásztor.

Majd azt kérte: Máriával együtt erősítsük érzéseinket, vágyódjunk Jézus után, szolgáljuk az Ő érkezését, és úgy tegyünk mindent a hétköznapokban is, hogy megszülethessen bennünk, a körülöttünk élőkben. Ezt tette Kaszap István is, akit ezért a tanúságért tisztelünk és próbálunk követni.

A megyéspüspök a szentmise végén azt kívánta, hogy a közelgő Kaszap István-emlékév sokak számára hozzon mélyebb hitet, elkötelezettebb keresztény életet. Egyúttal mindenkit meghívott 2015. március 25-ére, az emlékév megnyitására.

A szentmise után Spányi Antal vezetésével Kaszap István sírjához vonultak a hívek, hogy együtt imádkozzanak a szent életű kispap mielőbbi boldoggá avatásáért.

Fotó: Berta Gábor

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria