Katolikus bálok Budapesten

Kultúra – 2013. január 23., szerda | 8:03

Farsang idejében, de az évben máskor is számos katolikus szervezésű bál kínálja programjait az érdeklődőknek. A Magyar Kurír körképet készített arról, milyen bálok várják a mulatni vágyókat, melyiket mikor rendezik meg, mit nyújtanak, s kiket várnak rá. Elsőként Budapestet vesszük górcső alá.

A Szentjánosbogár közösség évente kétszer, ősszel és farsang idejében vagy tavasszal rendez bált, amelyet egy „báli team” szervez meg. Az őszi bál rendszerint elegáns, a farsangi-tavaszi pedig „beöltözős”, így például volt már kalózbál is. Az elsősorban a közösség 16 éven felüli tagjainak (és az ő meghívottaiknak) szóló rendezvény mindig szombati napon van (a farsangi idén február 9-én), a jezsuiták Horánszky utcai Párbeszéd Házában lesz. A bál misével kezdődik délután hat körül, majd a nyitótánc után tánctanítás következik. A táncrendben klasszikus báli táncok, keringők, latin táncok, rocky található. Éjfélkor gyertyafény-keringőt táncolnak a bálozók, szokott lenni táncverseny is. A rendezvény vége felé pedig többnyire már lazábbra veszik a figurát, így amolyan „ereszd el a hajam” parti kerekedik. A táncparkett mellett a beszélgetni vágyókat teaház várja, alkohol nincs a bogárbálon. 

Ugyanaznap tartják a MOM Kulturális Központban a szintén évente, idén 14. alkalommal megszervezett budai egyházközségek farsangi bálját is, ami igen komoly rendezvény képét mutatja: a két fővédnök Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A díszvendég az Új Ember Kiadó, a sztárvendég pedig Illényi Katica Liszt-díjas hegedűművész. A bált fél nyolckor nyitják meg ünnepélyesen a budai egyházközségek fiataljainak közös táncával, majd a házaspárok közös tánca jön. Ezt követi Illényi Katica hegedűművész koncertje, akit Bundzik István kísér zongorán. Majd tánczene következik a Szerenád zenekar segítségével: keringő, polka, latintánc-blokk, rocky. Ezt követi a Kabóca együttes és Boromissza Gábor magyar táncháza. Éjfélkor köszöntő, ima és ének lesz, majd megismétlik a nyitótáncot. Végül a programot az Új Ember Kiadó munkatársainak műsora és tombolasorsolás zárja, a bál kettőig tart.

A SZIE bált (a képen) a Budai Ciszterci Szent Imre-plébánia, valamint a gimnázium fiataljai és ismerőseik számára szervezik. Mivel a bálnak már húsz éves hagyománya van, ezért elég széles körből jönnek érdeklődők. A résztvevők 50-60 százaléka 18-25 éves (alsó korhatár 16 év). A tánckínálat a keringőtől, polkától a standard és latin táncokon át a rockyig és a sortáncokig terjed; de mindig szerveznek egy félórás magyar táncházat is tánctanítással. Mindezt ingyenes büfé és teázó, valamint fizetős borozó egészíti ki, illetve rendeznek táncversenyt, játékokat és tombolát is.

Évente kétszer, húsvéthétfőn és október végén rendezik meg a Fokoláre mozgalomhoz kapcsolódó fiatalok a Szieszta bált a Gellért hegy lábánál, Mathias Corvinus Collegiumban. Kriváchy Ákos, a Szieszta rendezője a Kurírnak kifejtette: ők a rendezvényt nem bálnak tartják, hanem bulinak. A Sziesztát elsősorban  a 16-24 évesek látogatják. A bál tánctanítással kezdődik, ahol a népszerűbb társastáncok közül lehet elsajátítani egynek az alapjait. Ezután közös táncok jönnek, van hölgyválasz is, illetve egy nagyobb játék. Az utóbbi években ez abból állt, hogy a fiúk bekötötték a lányok szemét,  s így kellett vele fél percet táncolni, majd új párt keresni és vele is táncolni egy rövidet . Ezzel is azt próbálják elérni a rendezők, hogy ismerkedjenek egymással a résztvevők. Kriváchy Ákos hozzátette: az előző bulin volt „happy hour”, amikor egy óráig kakaót lehetett kapni a büfénél.

Ugyancsak rendszerint szervez bált a Műegyetemi Katolikus Közösség is. A Csücsop honlapja tanúsága szerint farsangi bulit tart február 8-án. Terveink szerint egy következő összeállításban a vidéki bálokról is hírt adunk.

SzG/Magyar Kurír