Kecskemétre látogatott a hajléktalan Jézus szobra

2017. május 5. péntek 19:22

Országjáró körútjának első állomásán, május 3-án Kecskeméten, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régióközpontjában imádsággal, kórusmuzsikával és gyermekrajzokkal fogadták az együttérzés szobrát.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nagytemplom előtti téren a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola Somnium Laude kórusa fogadta a szobrot Durányik László karnagy vezetésével, majd Kiss János evangélikus lelkész mondott beszédet. Máté evangéliumának sorait idézte: „A rókáknak barlangjuk van, az emberfiának nincs hová lehajtania a fejét.” A lelkész kiemelte, hogy a szobor lábán látható sebhelyek, melyeket egykor Tamás érintett, arról prédikálnak, hogy Jézus szeret és gondja van ránk. „Itt van ezen a padon, s talán ott vár a mi életünkben, a másik emberben, a segítségre szorulóban. Köszönöm a Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy elhozta ide, láthatóvá tette Jézust. Legyen életünk mindennapjainak mindig látható, tapintható valósága az ő jelenléte” – fogalmazott az evangélikus lelkész.

Görbe László piarista szerzetes, a rend kecskeméti Szentháromság-templomának plébánosa megáldotta az együttérzés szobrát, és közös imádságot vezetett.

Az ünnepségen részt vett Engert Jakabné, a kecskeméti önkormányzat esélyteremtési bizottságának elnöke, aki beszédében rámutatott, hogy a szobor által kifejezett együttérzés belső erőforrásunk, mely a másik ember iránti megértésünkben és a segítő szolgálatban teljesedik ki. Az önkormányzati képviselő szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméten a hajléktalanellátásban valósítja meg azt, amit a szobor jelent számunkra. „Szeretet, együttérzés, segítő kéz, és én még kiegészítem ezt az irgalommal is – ezek az erények nélkülözhetetlenek a szeretetszolgálat munkájában a Gondviselés Házában, a Családok Átmeneti Otthonában, és különös tekintettel a hajléktalan emberek teljes körű ellátásában végzett szolgálatuk során” – mondta Engert Jakabné.

A Toll és Ecset Alapítvány tagja, Kovács István József költő A koldus is lehet király című versét mondta el, majd Romhányi Tamás, a segélyszervezet kommunikációs vezetője beszélt a szobor történetéről és üzenetéről: „A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak nem csupán az a feladata, hogy gondoskodjon a hajléktalan emberekről, a fogyatékkal élőkről, idősekről, rászoruló emberekről, hanem az is, hogy az ügyükre felhívja a figyelmet. A szociális szakma, az önkéntesek, a segítők ugyanis önmagukban kevesek ahhoz, hogy visszavezessék a többségi társadalomba az elesett embereket. Erre csak mi mindannyian, együtt vagyunk képesek. A társadalom egésze szükséges hozzá, ezért nagyon fontos, hogy ezt az üzenetet a lehető legtöbb helyen, a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk. Ez az üzenet pedig pontosan az, amit minden kimondott szónál ékesebben fogalmazott meg a szobrász 250 kilogrammnyi bronzba zárva, hogy a velünk élő elesett emberekben lássuk meg mi is Jézus Krisztus arcát.”

Az ünnepség zárásaként a helyi Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda növendékei helyezték el rajzaikat a téren, melyeket a szobor üzenetéhez kapcsolódva az együttérzés témájában készítettek. Rigóné Kiss Éva, a Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi regionális ügyvezetője elmondta, számára a szobor kapcsán a legmegdöbbentőbb az, hogy nem látható a padon fekvő alak arca. „Titokzatos módon el van benne rejtve Jézus Krisztus, valójában csak a szenvedés az, ami látszik. Szokták mondani, hogy az üdvösségre két dolog vezet, a szeretet és a szenvedés. Ebben a szoborban mindkettő benne van. Ezt a szobrot lehet szeretni, meg lehet simogatni, lehet mellette imádkozni és gondolkodni” – mondta a segélyszervezet dél-alföldi regionális ügyvezetője.

Kecskeméten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat két intézményben gondoskodik hajléktalan emberekről. A Gondviselés Házában és a Matkói úti Komplex Hajléktalanellátó Rehabilitációs Központban naponta összesen több mint háromszáz embert látnak el. Nappali melegedő, éjszakai menedékhely, átmeneti szálló, krízisférőhelyek, hajléktalan emberek idősotthona, orvosi rendelő, utcai gondozószolgálat, diszpécserszolgálat és szociális ügyintézés segíti a hajléktalan emberek ellátását. Az egyedi esetkezelések részeként számos rehabilitációs programban vehetnek részt a rászoruló emberek.

A hajléktalan Jézus szobra legközelebb Veszprémben lesz látható az evangélikus templom előtt május 11-én 14 órától, ahol Márfi Gyula érsek fogadja az együttérzés jelképévé vált alkotást.

A mű a kanadai hiperrealista szobrász, Timothy P. Schmalz alkotása. 2013 novemberében a Szent Péter téren tartott egyik általános kihallgatáson a művész lehetőséget kapott, hogy bemutassa Ferenc pápának a hajléktalan Jézus szobrának kis méretű másolatát. Az alkotás bronzból készült első példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai jezsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ különböző részeire: Ausztráliába, Kubába, Indiába, Írországba, Spanyolországba és az Egyesült Államok több városába. Az együttérzés szobra a Vatikánban a Szent Egyed-udvarban, az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fiatalok-zarandoklata-auschwitzban-valamennyien-lehetunk-beke-kezmuvesei
Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak nélküli világot építeni.

19:15
bucsut-es-szuletesnapot-unnepeltek-kelenfoldi-szent-gellert-plebanian
Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

18:38