Kegyeleti megemlékezést tartottak a pákozdi Don-kanyar-emlékkápolnánál

2016. január 13. szerda 15:16

A hagyományokhoz híven kegyeleti tűzgyújtással, visszaemlékezésekkel, ökumenikus imádsággal tisztelegtek a 2. magyar hadsereg hőseinek emléke előtt az urivi áttörés 73. évfordulóján, a pákozdi Mészeg-hegyen álló Don-kanyar-emlékkápolnánál január 12-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az huszonkettedik alkalommal megtartott megemlékezést a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség és a 457. Számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat szervezte.

Az ünnepségen Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára először Serfőző Simon Feledésből az emlékmű című verséből idézett, melyben az ártatlan áldozatok emlékműve elhallgatásból épül fel, és a mártíroknak a megtagadás jut osztályrészül.

Vargha Tamás beszédében elmondta, hogy több mint két évtizeddel ezelőtt Bobory Zoltán fehérvári költő teremtette meg a Szovjetunió területén, az urivi hídfőnél elesett mintegy 120 ezer magyar hősi halottról való megemlékezés hagyományát, és ő volt, aki jóakaratú emberek támogatásával felépíttette a Don-kanyar-emlékkápolnát azok emlékére, akik életüket áldozták a hazáért.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke megemlékező beszédében hangsúlyozta, minden jelenlévő tudja, mit jelent ez a zarándokhely, tudja, hogy 136 ezer halott magyar katona és mártír emlékére épült a kápolna 1993-ban, elsőként az országban.

A történelmi egyházak képviselői közül először Bencze András helyettes püspök, evangélikus lelkész imádkozott a harcmezőkön meghaltakért. Imáját Oláh Emil alezredes, protestáns tábori esperes fohásza követte.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök emlékeztetett: „Katonáink nem hódítani, másokat leigázni mentek a Don-kanyarba, hanem mert menniük kellett. Lelkükben ott élt a tudat, amiről híradások, tábori postáik is szóltak: a nemzetet és a hazát akarták védeni. Családjukra gondolva küzdöttek, és hősies módon álltak helyt.”

A főpásztor ezután imádkozott a II. világháború minden áldozatáért, köztük a doni katonákért, hogy Isten, aki látta küzdelmüket, hősiességüket, jutalmazza meg őket el nem múló országában az igazak győzelmével, adjon megnyugvást nekik az örök békesség honában.

Pákozdon 23 évvel ezelőtt helyezték nyugalomra egy ismeretlen magyar katona Roszkino falu mellől hazaszállított földi maradványait, emléket állítva ezzel a doni hősöknek. Azóta minden esztendőben ennél a sírnál helyezik el koszorúikat az emlékezők.

Az imádságos megemlékezés végén Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Fucsku Sándor vezérőrnagy is tisztelgett a hősök emléke előtt.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

21:41
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

09:38