Képzésen vettek részt a Veszprémi Főegyházmegye családpasztorációs munkatársai

Hazai – 2018. július 17., kedd | 17:22

Balatonszepezden találkoztak a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának önkéntes munkatársai június 29-től július 2-ig, hogy a családpasztoráció legújabb kihívásairól beszélgessenek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre! 

Minden csoport, amely egy közös cél érdekében tevékenykedik, egyénekből áll. A hatékony működés feltétele az egyéni és közösségi célok, motivációk egyezése, egy irányba igazítása. Ebben volt az önkéntesek segítségére Magyar Lóránt tréner.

Időről időre meg kell vizsgálni, hogy a családpasztoráció fő célja – a közösségben megélt hitélet lehetőségein keresztül –, a családok támogatása teljesül-e, a részcélok a fő célt támogatják-e, valamint megfelelő választ adnak-e a társadalmi változásokra. Fel kell mérni az erőforrásokat, hisz a munkacsoport önkéntes alapon működik, mindenki a szabadidejét áldozza a célok megvalósítására. Ismerni kell a magunk és mások erősségeit és korlátait, hogy a vállalások egyénre szabottan valósuljanak meg.

A tréning első része az önismeret fejlesztéséről szólt, míg a második blokk arról, hogy miként lehet ezt a családban, illetve a családpasztorációs munkában kamatoztatni.

Több szó esett a hétvégén a jegyeskurzusokról, amelyen egyre nagyobb létszámban vesznek részt a házasságra készülő párok. A visszajelzések alapján szükség van további együttgondolkodásra, tapasztalatcserére, valamint a lehetőségek és a keretek újragondolására.

Látszólag minden korábbinál könnyebben megvalósítható a tájékoztatás, a tapasztalatok szerint mégis egyre nehezebb elérni a családokat, hiszen a nagy mennyiségű információ között könnyen elvesznek a hírek, meghívók. A legújabb kutatások szerint legalább négyszer kell különböző csatornákon keresztül próbálkozni, hogy az információ elérje a megszólítottakat. A jelenlegi, sokak számára túlfeszített világban az emberi lelkek is feszített üzemben léteznek, így az emberek közti kapcsolódást más módon lehet létrehozni. Egyre fontosabb szerepet kap a személyes kapcsolat és meghívás.

A globális átalakulások kisebb-nagyobb töréseket okoznak mind egyéni, mind közösségi szinten, melyek elviseléséhez elengedhetetlen egy stabil, isteni alapokra helyezett életvitel és közösség.

A találkozó során megvitatták, hogy a keresztényeknek rengeteg ismeret a birtokunkban van ahhoz, hogy a megváltozott körülményekre is bizalommal teli életigenlő választ adhassanak, és támaszkodhatnak a Szentlélek erejére is. A nehézségeken való átjutásról és a családok lelki megerősítéséről Fodor János, a Veszprémi Főegyházmegye családreferense tartott előadást az önkénteseknek. 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria