Képzésen vettek részt a Veszprémi Főegyházmegye családpasztorációs munkatársai

2018. július 17. kedd, 17:22

Balatonszepezden találkoztak a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának önkéntes munkatársai június 29-től július 2-ig, hogy a családpasztoráció legújabb kihívásairól beszélgessenek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre! 

Minden csoport, amely egy közös cél érdekében tevékenykedik, egyénekből áll. A hatékony működés feltétele az egyéni és közösségi célok, motivációk egyezése, egy irányba igazítása. Ebben volt az önkéntesek segítségére Magyar Lóránt tréner.

Időről időre meg kell vizsgálni, hogy a családpasztoráció fő célja – a közösségben megélt hitélet lehetőségein keresztül –, a családok támogatása teljesül-e, a részcélok a fő célt támogatják-e, valamint megfelelő választ adnak-e a társadalmi változásokra. Fel kell mérni az erőforrásokat, hisz a munkacsoport önkéntes alapon működik, mindenki a szabadidejét áldozza a célok megvalósítására. Ismerni kell a magunk és mások erősségeit és korlátait, hogy a vállalások egyénre szabottan valósuljanak meg.

A tréning első része az önismeret fejlesztéséről szólt, míg a második blokk arról, hogy miként lehet ezt a családban, illetve a családpasztorációs munkában kamatoztatni.

Több szó esett a hétvégén a jegyeskurzusokról, amelyen egyre nagyobb létszámban vesznek részt a házasságra készülő párok. A visszajelzések alapján szükség van további együttgondolkodásra, tapasztalatcserére, valamint a lehetőségek és a keretek újragondolására.

Látszólag minden korábbinál könnyebben megvalósítható a tájékoztatás, a tapasztalatok szerint mégis egyre nehezebb elérni a családokat, hiszen a nagy mennyiségű információ között könnyen elvesznek a hírek, meghívók. A legújabb kutatások szerint legalább négyszer kell különböző csatornákon keresztül próbálkozni, hogy az információ elérje a megszólítottakat. A jelenlegi, sokak számára túlfeszített világban az emberi lelkek is feszített üzemben léteznek, így az emberek közti kapcsolódást más módon lehet létrehozni. Egyre fontosabb szerepet kap a személyes kapcsolat és meghívás.

A globális átalakulások kisebb-nagyobb töréseket okoznak mind egyéni, mind közösségi szinten, melyek elviseléséhez elengedhetetlen egy stabil, isteni alapokra helyezett életvitel és közösség.

A találkozó során megvitatták, hogy a keresztényeknek rengeteg ismeret a birtokunkban van ahhoz, hogy a megváltozott körülményekre is bizalommal teli életigenlő választ adhassanak, és támaszkodhatnak a Szentlélek erejére is. A nehézségeken való átjutásról és a családok lelki megerősítéséről Fodor János, a Veszprémi Főegyházmegye családreferense tartott előadást az önkénteseknek. 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle