Képzésen vettek részt a Veszprémi Főegyházmegye családpasztorációs munkatársai

2018. július 17. kedd 17:22

Balatonszepezden találkoztak a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Irodájának önkéntes munkatársai június 29-től július 2-ig, hogy a családpasztoráció legújabb kihívásairól beszélgessenek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre! 

Minden csoport, amely egy közös cél érdekében tevékenykedik, egyénekből áll. A hatékony működés feltétele az egyéni és közösségi célok, motivációk egyezése, egy irányba igazítása. Ebben volt az önkéntesek segítségére Magyar Lóránt tréner.

Időről időre meg kell vizsgálni, hogy a családpasztoráció fő célja – a közösségben megélt hitélet lehetőségein keresztül –, a családok támogatása teljesül-e, a részcélok a fő célt támogatják-e, valamint megfelelő választ adnak-e a társadalmi változásokra. Fel kell mérni az erőforrásokat, hisz a munkacsoport önkéntes alapon működik, mindenki a szabadidejét áldozza a célok megvalósítására. Ismerni kell a magunk és mások erősségeit és korlátait, hogy a vállalások egyénre szabottan valósuljanak meg.

A tréning első része az önismeret fejlesztéséről szólt, míg a második blokk arról, hogy miként lehet ezt a családban, illetve a családpasztorációs munkában kamatoztatni.

Több szó esett a hétvégén a jegyeskurzusokról, amelyen egyre nagyobb létszámban vesznek részt a házasságra készülő párok. A visszajelzések alapján szükség van további együttgondolkodásra, tapasztalatcserére, valamint a lehetőségek és a keretek újragondolására.

Látszólag minden korábbinál könnyebben megvalósítható a tájékoztatás, a tapasztalatok szerint mégis egyre nehezebb elérni a családokat, hiszen a nagy mennyiségű információ között könnyen elvesznek a hírek, meghívók. A legújabb kutatások szerint legalább négyszer kell különböző csatornákon keresztül próbálkozni, hogy az információ elérje a megszólítottakat. A jelenlegi, sokak számára túlfeszített világban az emberi lelkek is feszített üzemben léteznek, így az emberek közti kapcsolódást más módon lehet létrehozni. Egyre fontosabb szerepet kap a személyes kapcsolat és meghívás.

A globális átalakulások kisebb-nagyobb töréseket okoznak mind egyéni, mind közösségi szinten, melyek elviseléséhez elengedhetetlen egy stabil, isteni alapokra helyezett életvitel és közösség.

A találkozó során megvitatták, hogy a keresztényeknek rengeteg ismeret a birtokunkban van ahhoz, hogy a megváltozott körülményekre is bizalommal teli életigenlő választ adhassanak, és támaszkodhatnak a Szentlélek erejére is. A nehézségeken való átjutásról és a családok lelki megerősítéséről Fodor János, a Veszprémi Főegyházmegye családreferense tartott előadást az önkénteseknek. 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-maradjunk-szofogadok-maradjunk-isten-igejenek-befogadoi-szent-istvan-napi-szentmise
„Maradjunk Szófogadók, maradjunk Isten Igéjének befogadói” – Szent István-napi szentmise Budapesten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt.

2018. augusztus 20. hétfő
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

2018. augusztus 20. hétfő