Keresztény nevelés az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

Hazai – 2015. április 27., hétfő | 18:50

Az elmúlt évhez hasonlóan a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola április 24-én, pénteken is megrendezte Keresztény Neveléstudományi Konferenciáját, „Per artes ad Jesum” – A keresztény nevelés és értékteremtése címmel – tájékoztat sajtóközleményében az Apor Vilmos Katolikus Főiskola.

Fülöpné dr. Erdő Mária rektor köszöntőjében elmondta, hogy a főiskolán immár hagyománnyá vált, hogy tavasszal keresztény neveléstudományi konferenciát rendeznek. E konferenciák mindig egy kiválasztott téma köré szerveződnek. Ez évről évre változó pedagógiai megközelítések kifejtését teszi lehetővé, így újabb aspektusból járják körül az oktatás és nevelés kérdéseit a konferencia résztvevői. A szekciókban a kiválasztott központi témán kívül számos más gondolatkör is teret kap, amely a témagazdagságot biztosítja. Ebben az évben a művészeteket, a művészeti nevelés kérdéseit állították a középpontba.

A művészet és a nevelés kapcsolata nagy múltra tekint vissza. Egyes pedagógiai gondolkodók szerint a nevelés maga is művészet. Évszázadok óta él kettős vélekedés arról, hogy a nevelés tudomány-e, vagy inkább művészet. Sokan azt vallják, hogy mindkettő.

A művészeti tevékenység pszichés folyamatokra és az ember lelkiállapotára gyakorolt hatását régóta vizsgálják. E kutatások nyomán kezdték a különféle művészeti ágakat, a zenét, a képzőművészetet, az irodalmat, vagy éppen a mozgásművészetet – táncot terápiás célra használni. A tapasztalatok pozitívak voltak. A művészetek segítették a stressz oldását, a személy lelki egyensúlyának helyreállítását, a hangulati állapot javítását.

A művészetek azonban nemcsak művelőikre, az alkotókra hatnak pozitívan, hanem azokra is, akik csupán szemlélői, hallgatói, olvasói az alkotásnak. A műélvezet, a művek befogadása szintén gazdagítja a személyiséget, harmóniát teremt, kiemel a hétköznapokból, oldja az egyhangúságot, tartalmas színt visz mindennapi életünkbe.

Bizonyára mindenkiben hagyott már maradandó, pozitív benyomást egy-egy képzőművészeti alkotás, koncert, színházi előadás, szép épület. Olyan élmények ezek, amelyeket évek múlva is örömmel idézünk fel.

Korunk társadalmában a kulturális átalakulás ellenére is érdemes és fontos őrizni és továbbadni a művészeti élmény befogadását, a szépre való rácsodálkozásnak a képességét.

A konferencia meghívott előadói a művészettörténet, a zene, az építészet és a múzeumpedagógia területéről tartottak plenáris előadásokat. Mindegyikükben közös, hogy művészemberek, ugyanakkor pedagógusok is, akik élethivatásuknak tartják a keresztény szellemiségű oktatást és nevelést. A konferencia plenáris előadói voltak Dr. Prokopp Mária az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa, Dr. Török Ferenc építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára, Tardy László karnagy, a budavári Nagyboldogasszony-(Mátyás) templom zeneigazgatója, Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója, Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona az egri Eszterházy Károly Főiskola rektorhelyettese.

Délután a plenáris előadásokat szekció ülések követték. Három szekcióban összesen tizenkét előadó szólalt fel.

A konferencia célja, hogy erősítse a pedagógiai elkötelezettséget, gyarapítsa a résztvevők tudását és szellemileg gazdagabbá tegye őket.

Fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria