Keresztényeket érintő pozitív változások Egyiptomban

2011. július 12. kedd, 12:18

A közelmúltban hozott bírósági döntés alapján megváltoztathatják státusukat a muzulmánként bejegyzett keresztények Egyiptomban.

Személyi igazolványukba már beírathatják valódi vallási hovatartozásukat a kényszerítés hatására vagy tévedésből muzulmánként bejegyzett keresztények. A döntést az elmúlt napokban hozta meg az egyiptomi legfelsőbb bíróság.

A határozat eltörli azt a szabályzatot, amely tévesen áttérésre kényszerítette a keresztényeket. A bejegyzés megváltoztatásához most már elegendő a születési bizonyítvány bemutatása – amely igazolja, hogy a személyt keresztényként jegyezték be – és az egyház azt megerősítő irata.

Mind a mai napig számos egyiptomi anyakönyvi hivatalban muzulmánként jegyzik be az újszülötteket és azokat, akiknek dokumentumot kell változtatniuk. A hivatalnokok gyakorta visszautasítják a helyesbítést, arra hívva a keresztényeket, hogy ne változtassák meg a bejegyzést, mert muzulmánnak lenni előnyt jelent. Egyes keresztény véleményezők szerint ez megmutatja, hogy a hivatalok sok esetben visszaélnek helyzetükkel és iszlamizálják a keresztényeket. A muzulmán szervezetek hangsúlyozzák, hogy minden évben legalább tízezer keresztény tér át a muzulmán vallásra.

Rafic Greiche, az egyiptomi katolikus egyház szóvivője az AsiaNews hírügynökségnek megerősítette: a legfelsőbb bíróság döntése az országban zajló változások pozitív jele. Az igazságügyi szerv korábban többször javasolta a diszkriminatív szabályzat felülvizsgálatát, de a jelenleg korrupció miatt börtönben levő volt belügyminiszter mindig elutasította a kérést. Greiche szerint az ellenállás elsősorban az alacsonyabb beosztású hivatalnokoktól származik. Mindamellett nem biztos, hogy a törvényt mindenki betartja majd; ezért ellenőrizni kell majd a bírósági határozat alkalmazását, elsősorban az ország elzártabb területein – tette hozzá az egyiptomi katolikus egyház szóvivője.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(gj)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-pasztor-feladata-hogy-gyogyitsa-baranyok-sebeit-tagle-biboros-eloadasa
A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást.

06:34
nem-jo-az-embernek-egyedul-lennie
Nem jó az embernek egyedül lennie

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hetét, amely február 17-én ért véget. A házasság öröméről, hivatásáról és küldetéséről Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató írását olvashatják.

2019. február 22. péntek