Keresztényeket érintő pozitív változások Egyiptomban

2011. július 12., kedd | 12:18

A közelmúltban hozott bírósági döntés alapján megváltoztathatják státusukat a muzulmánként bejegyzett keresztények Egyiptomban.

Személyi igazolványukba már beírathatják valódi vallási hovatartozásukat a kényszerítés hatására vagy tévedésből muzulmánként bejegyzett keresztények. A döntést az elmúlt napokban hozta meg az egyiptomi legfelsőbb bíróság.

A határozat eltörli azt a szabályzatot, amely tévesen áttérésre kényszerítette a keresztényeket. A bejegyzés megváltoztatásához most már elegendő a születési bizonyítvány bemutatása – amely igazolja, hogy a személyt keresztényként jegyezték be – és az egyház azt megerősítő irata.

Mind a mai napig számos egyiptomi anyakönyvi hivatalban muzulmánként jegyzik be az újszülötteket és azokat, akiknek dokumentumot kell változtatniuk. A hivatalnokok gyakorta visszautasítják a helyesbítést, arra hívva a keresztényeket, hogy ne változtassák meg a bejegyzést, mert muzulmánnak lenni előnyt jelent. Egyes keresztény véleményezők szerint ez megmutatja, hogy a hivatalok sok esetben visszaélnek helyzetükkel és iszlamizálják a keresztényeket. A muzulmán szervezetek hangsúlyozzák, hogy minden évben legalább tízezer keresztény tér át a muzulmán vallásra.

Rafic Greiche, az egyiptomi katolikus egyház szóvivője az AsiaNews hírügynökségnek megerősítette: a legfelsőbb bíróság döntése az országban zajló változások pozitív jele. Az igazságügyi szerv korábban többször javasolta a diszkriminatív szabályzat felülvizsgálatát, de a jelenleg korrupció miatt börtönben levő volt belügyminiszter mindig elutasította a kérést. Greiche szerint az ellenállás elsősorban az alacsonyabb beosztású hivatalnokoktól származik. Mindamellett nem biztos, hogy a törvényt mindenki betartja majd; ezért ellenőrizni kell majd a bírósági határozat alkalmazását, elsősorban az ország elzártabb területein – tette hozzá az egyiptomi katolikus egyház szóvivője.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(gj)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48
Útravaló – 2019. április 26.

Útravaló – 2019. április 26.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 26.

Mai evangélium – 2019. április 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,1–14

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle