Keresztet állítottak a Maros torkolatánál Szegeden

2019. április 15., hétfő | 17:25

A Bertalan hídtól a Maros torkolatáig tartó szegedi Rotary tanösvény végén felállított keresztet Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta meg április 12-én.

A víz is szimbólum, a kereszt is. A víz a tisztaságot és az életet jelképezi – mondta a megyéspüspök a pénteken délután tartott eseményen. Itt, a Maros és a Tisza összefolyásánál a kereszt sajátos szimbólum: mindazoknak a közösségeknek az együttélését, testvéri összefogását (vagy legalábbis ennek szükségességét) szimbolizálja, akik e két folyó mentén élnek. Kívánom, hogy az itt felállított kereszt emlékeztessen mindenkit a természet szépségére is.

A Maros mentén többek között olyan településekre juthatunk el, mint Csanád, Arad vagy Déva. E több mint 180 településen főként magyarok élnek évszázadok óta, jelentős vallási és kulturális múlttal – hangzott el a kereszt megáldásakor; miként az is, hogy ez a kereszt egyben a Maros „elismerése” is a város részéről, amelynek kereskedelmi hajózása révén gazdagodhatott, épülhetett, szépülhetett.

Forrás: Délmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda