Keresztutat jártak az Andrássy úton

2016. március 19. szombat 22:35

Félezren járták végig a keresztutat a budapesti Andrássy úton az Oktogontól a Hősök teréig március 19-én, szombaton. A Regnum Christi mozgalom által szervezett „Keresztút az életért” ünnepi szentmisével ért véget a téren.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Közel másfél évtizedes hagyomány, hogy a virágvasárnap előtti szombat délutánján keresztutat járnak a világörökség részét képező úton. Az idei évben a keresztút egyes állomásaihoz kapcsolódó elmélkedések közös fonala az irgalmasság témája volt.

A keresztútjárók, ahogy a gyalogos és buszos turisták között imádkozva haladtak a keresztet követően, kicsit megérezhették, mennyire kilógott a tömegből a jeruzsálemi Via Dolorosán végigvonuló, keresztjét cipelő Krisztus. A keresztút nem feltétlenül csak őket érintette meg: egy padon ülő férfi el is sírta magát, amikor a Jézus haláláról szóló 12. állomást imádkozták.

A keresztút résztvevői ezután szabadtéri szentmisén vettek részt a Hősök terén. Szász Csaba, a mise főcelebránsa Szent József ünnepén Jézus nevelőatyját és az ő példáját állította homíliája középpontjába. A Krisztus Légiója szerzetesrend tagja felhívta a figyelmet arra, hogy József sorsa az egyik napról a másikra megváltozott: azt hitte, nemsokára családot alapíthat, békében és örömben élheti az életét Názáret kis városában, ehhez képest azzal kellett szembesülnie, hogy jegyese, Mária valakitől már fogant és gyermeket vár. Már ez is derült égből villámcsapás volt, de ezenkívül meg is jelent neki álmában egy angyal, aki azt mondta, hogy a Szentlélektől származik ez a gyermek, ám Józsefnek kell a gyermeket felnevelnie. Isten belépett József életébe és ez kényelmetlen volt a számára abban a pillanatban, ő azonban nagylelkűen válaszolt Isten ezen kihívására – hangsúlyozta a szónok.

Szent József ragyogó példát adott nekünk a Megváltó iránti szeretetről, illetve a megváltás művében való részvételről – fogalmazott Szász Csaba. Ebből a szempontból nézve az életét, ünnepe tökéletesen beleillik a nagyböjti szent időbe – tette hozzá. Jézusnak szenvedése közepette mindennél nagyobb szüksége van az olyan emberekre, mint Szent József, akik szeretetükkel elkísérik nehéz pillanataiban, engesztelik őt az emberek bűnei miatt. Részt venni a megváltás művében nem jelent mást, mint Jézussal együtt vinni a keresztet, vele együtt végigjárni Jeruzsálem utcáit, meghalni vele együtt a Golgotán – hangzott el a homíliában. Bár Szent József nem volt ott Jézus halálakor, mert már korábban elhunyt, de Jézus gyermek- és fiatalkora szenvedéseinél, megpróbáltatásainál ott volt: az Egyiptomba való meneküléskor, akkor, amikor Simeon megjósolta, hogy a Szűzanya szívét tőr járja át, vagy amikor a tizenkét éves Jézus ott maradt a templomban és keresniük kellett. Jézus megváltói munkájában ő is személyesen részt vett, vele együtt szenvedett és szeretett.

A szentmise előtt jelképesen végigjártuk a keresztutat az Andrássy úton, mert lélekben próbáltunk egyesülni a szenvedő Jézussal – mondta a főcelebráns, hozzátéve: Az igazi keresztutat mi is a mindennapi élet óráiból épülő úton járjuk végig. Hűségesnek lenni a hivatáshoz, amivel Isten megbízott bennünket, a kísértéseknek ellenállni, tenni a keresztségünkből származó kötelességünket szép és örömteli dolog, de nem könnyű. Ezt csakis Jézussal együtt tudjuk hűségesen megvalósítani. Szent József nem csak ebben tanít bennünket – mutatott rá Szász Csaba. Az evangéliumokban Szent József erős, bátor munkásember, de a lelkében nagy gyengédség él, amely nem erőtlenséget jelent, hanem épp ellenkezőleg: a lélek erejét jelenti; a figyelmesség, az együttérzés, a másik iránti igaz nyitottság, a szeretet képességét jelenti. Szent József nemcsak arra az erőre és a bátorságra ad példát, hogy miként éljük meg keresztény hitünket, hanem az irgalmas szeretetnek is példaképe – hívta fel a figyelmet a szerzetes.

Szent József, ameddig a földi házát építette, addig mennyei házának alapjait rakta le – ezt kívánta minden jelenlévő számára Szász Csaba. A szónok arra kérte a híveket, hogy a nagyhéten legyenek közel Jézushoz, s még ha el is alszanak, mint az apostolok a Getszemáni kertben, ígérjék meg, hogy megteszik a tőlük telhetőt, és cseppenként mutassák meg Istennek szeretetüket.

Michael Duffy atya, a Krisztus Légiója rend másik tagja a keresztúton és az azt követő szentmise alatt is folyamatosan gyóntatott.

Fotó: Merényi Zita

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
hivom-csaladokat-2018-januarjaban-soron-kivul
Hívom a családokat 2018 januárjában – Soron kívül!

Bíró László püspök, az MKPK Családbizottságának elnöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke köszöntője a házasság hetére, a családok évében.

2018. január 23. kedd
szell-kalman-vehette-at-elso-alkalommal-boldog-batthyany-laszlo-dijat
Széll Kálmán professzor vehette át először a Boldog Batthyány László-díjat

Január 22-én adta át első alkalommal Székely János megyéspüspök a Szombathelyi Egyházmegye által alapított A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat. Az elismerést Széll Kálmán nyugalmazott aneszteziológus főorvos vehette át Körmenden.

2018. január 23. kedd