Két fiatalember vallomása arról, miért akarnak katolikusok lenni

2019. március 13., szerda | 14:18

Mindig megejtő élmény látni, ha felnőtt megtérők csatlakoznak az Egyházhoz. A budapesti Jézus Szíve-templom közössége tizenkét katekumennek örülhetett: nagyböjt első vasárnapján, március 10-én a Jezsuita Nyolcas szentmise keretében tettek tanúságot hitükről. Szőnyi Szilárd beszámolóját olvashatják.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Most vagyok a 26. évemben, és 24 esztendőt ha nem is teljesen ateista, de az Egyháztól távoli közegben, hit nélkül töltöttem. Korábban sosem voltam szentmisén, sőt azt sem tudtam, hogy – mivel nem vagyok megkeresztelve – egyáltalán részt vehetnék-e rajta. Éreztem azonban, hogy az életem nem teljes, valami hiányzik, de sokáig csak sodródtam, nem találtam a helyem. Útkeresésemben végül az bizonyult mérföldkőnek, hogy bátyám javaslatára egy éve napi rendszerességgel elkezdtem mondani a rózsafüzért.

Eleinte kétkedve álltam hozzá, de egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy korábban ritkán tapasztalt nyugalom, melegség és szeretet önt el. E szinte megtérésélmény mellett meghatározó volt, hogy elolvastam az Újszövetséget, illetve Kempis Tamás Krisztus követése című művét. Életem első szentmiséjén tavaly augusztusban vettem részt, a Jezsuita Nyolcason, és Bellovics Gábor volt az első pap, akivel kezet fogtam. Magával ragadott ez a közeg: a mise nemes egyszerűsége, az emberközeli hangvétel, és mindinkább úgy éreztem, ehhez a közösséghez szeretnék tartozni.” (Máté)

Nagyböjt első vasárnapja, március 10., a Jezsuita Nyolcas szentmise a pesti Jézus Szíve-templomban. A mindig meghitt alkalom most különlegesen családiasan zajlik: az oltár előtt félkörben tizenkét fiatal ül. Ők a katekumenek, vagyis hittanulók, akik hónapok óta járnak a Horváth Árpád templomigazgató vezette közösség felkészítőcsoportjába. Az ambónál Bellovics Gábor segédlelkész kezdi a szertartást, baráti szavakkal üdvözölve a Katolikus Egyházba megtérni szándékozókat.

Új hittársaink egyik része a fent idézett Mátéhoz hasonlóan nem „bölcsőkeresztény”, hanem felnőttként jutott a hitre, és felekezeti előzmények nélkül kíván megkeresztelkedni. A szertartás idén is húsvétkor, nagyszombat éjszakáján zajlik majd a templomban, még otthonosabbá varázsolva az amúgy is kivételesen szép liturgiát. Most Bellovics Gábor ennek elővételezéseként a katekumenek olajával kente meg őket, hogy a keresztény közösség teljességére majd a feltámadás éjszakáján jussanak el.

A csoport másik fele – az alábbiakban idézendő Csabához hasonlóan – protestáns közegben nőtt fel, és ilyen vagy olyan okból szeretne a katolikusok közösségéhez tartozni; őket már nem kell megkeresztelni, hiszen ez a szentség a Református vagy Evangélikus Egyházban is teljes értékű. Az öt fiatalnak ezért elegendő volt most a templomi közösséggel együtt a jól ismert szavakkal tanúságot tennie arról, hogy ellene mondanak a gonoszságnak, a sátánnak, hisznek Istenben, Jézus Krisztusban és az ő Egyházában.

„Az őskeresztények úgy gondolták, hogy miután csatlakoztak a krisztusi közösséghez, utána már nem követnek el bűnt. Most nem kérem, hogy tegye fel a kezét, akinek ez sikerült” – intézte szavait Bellovics Gábor a hívők közösségéhez, hozzátéve: „Isten a hibáinkkal, gyengeségeinkkel együtt mond igent az életünkre.” A pap aztán a szentmise végén megkérte a padsoroknak addig háttal ülő katekumeneket, forduljanak meg, és tekintsenek rá a templom ifjú népére, mondván: ők az Egyház, ők fogadnak titeket maguk közé, és ők kísérik imáikkal kibontakozó keresztény életeteket.

„A Párbeszéd Házában egy korábbi rendezvényen találkoztam az akkori katekumencsoporttal. Nagyon megtetszett a közösség, és arra gondoltam, szeretnék én is ilyen alkalmakra járni. A Református Egyházban nőttem fel, Miskolcon tartoztam is protestáns közösségbe, de Budapesten nem nagyon találtam megfelelőt, a jezsuitáknál viszont magával ragadott a hangulat.

Döntésemben szerepet játszott az is, hogy nagyon szerettem volna az Eucharisztiában részesülni. Persze nálunk is létezik úrvacsora, de sokkal ritkábban vesszük magunkhoz, másrészt a feleségem katolikus, és megbeszéltük, hogy hozzám sokkal közelebb áll az ő egyháza, mint hozzá a református. Nem beszélve arról, hogy szeretném, ha a vasárnapokat közösen élnénk meg. Arra jutottunk, nem tartjuk fenn tovább a vegyes házasságot – azt már az elején megbeszéltük, hogy a gyerekeink katolikusok lesznek –, hanem ugyanabba az egyházi közösségbe szeretnénk tartozni.” (Csaba)

Forrás: Jezsuita.hu

Fotó: Hegedűs Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle