Két világ barokk zenéje – ősbemutató hangverseny dél-amerikai jezsuiták kottaanyagából

Kultúra – 2015. július 26., vasárnap | 18:25

Magyar jezsuiták dél-amerikai működésének emlékére és Ferenc pápa tiszteletére tartanak hangversenyt „Két világ barokk zenéje” címmel a budapesti Párbeszéd Házában augusztus 7-én este 6 órakor. A jótékonysági koncerttel Kárpátalját támogatják a szervezők – olvasható a Párbeszéd Háza honlapján.

A bolíviai Chiquitos jezsuita misszió területén 1983-ban gazdag barokk egyházzenei anyag magyar vonatkozású darabjait fedezték fel. Az augusztusi hangversenyen ennek az anyagnak a Leidemann Sylvia által átírt és rekonstruált darabjait hallhatja a közönség.

A hangverseny művészeti vezetője, Leidemann Sylvia magyar zenei témák külföldi kutatójaként keresett és talált kapcsolatot az általa Sopronban kutatott anyag és a dél-amerikai földrész között. A bolíviai őserdőben, Chiquitos területén a jezsuiták által alapított missziókban fennmaradt egy igen gazdag kottatár. Ezen hangszeres zenei anyag kutatása közben bukkant rá a kutató olyan dallamokra, amelyek sok azonosságot mutatnak Wohlmuth János soproni evangélikus kántor 17. század végéről származó Stark-féle virginiálkönyvében található dallamokkal. A jezsuita rend dél-amerikai missziós munkájában sok magyar jezsuita is részt vett. Így kerülhettek ezek a dallamok a tengerentúlra, ahol azokat adaptálták zenei gyakorlásra.

A koncerten közreműködnek: Kemény Kinga (szoprán), Kutik Rezső (tenor), Roberto Rutkauskas (hegedű, Argentína–Hollandia), Posvánecz Éva (hegedű), Máté Balázs (cselló), Sylvia Leidemann (csembaló, Argentína – Magyarország); Szabó Gábor (kísérő szöveg)

További részletek a koncertről ITT olvashatók.

Fotó: Párbeszéd Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria