250 éves a pécsváradi Nagyboldogasszony-templom – KÉPRIPORT

2017. augusztus 22. kedd 16:34

1767-ben épült fel a pécsváradi Nagyboldogasszony-plébániatemplom. A felszentelés kétszázötvenedik évfordulóján, augusztus 20-án ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György pécsi megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szertartás a templom orgonájának megáldásával kezdődött – a 19. században a pécsi Angster-gyárban készült hangszer felújítása épp a neves évfordulóra fejeződött be.

A hálaadó szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök és Antal Géza pécsváradi plébános mutatták be. A homíliában a főpásztor az evangélium zárómondatáról elmélkedett: első szent királyunk sziklára építette országát, olyan országot kívánt vezetni, amelyben az emberek nagyra becsülik magyarságukat és kereszténységüket.

A templom felszentelésének évfordulójáról szólva hangsúlyozta, nem a kőépület megépülése a lényeges, hanem hogy ebben a kőépületben, amely Isten háza, az imádság háza, összegyűlhetnek Isten gyermekei.

A felajánlás előtt a püspök kétszázötven kis cipó mellett három nagy kenyeret is megáldott, amelyeket a Magyarok kenyere jótékonysági program során összegyűlt lisztből sütöttek. A nagy kenyerek egyikét meg is szegték, majd a szentmise záró áldása után szétosztották a híveknek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-hol-nincs-elso-es-nincs-utolso-vendeg
„Hol nincs első és nincs utolsó vendég”

Évközi 25. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 10,28–33)

16:00
segito-es-arto-felelmeinkrol-szabadegyetemi-eloadas-sapientia-foiskolan2
Segítő és ártó félelmeinkről – Szabadegyetemi előadás a Sapientia Főiskolán

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének (CSI) őszi szabadegyetemi előadását „Segítő és ártó félelmeink” címmel szeptember 21-én tartották meg az intézet vezető munkatársai: Papp Miklós, Somogyiné Petik Krisztina és Elekes Szende.

2017. szeptember 22. péntek