250 éves a pécsváradi Nagyboldogasszony-templom – KÉPRIPORT

2017. augusztus 22. kedd 16:34

1767-ben épült fel a pécsváradi Nagyboldogasszony-plébániatemplom. A felszentelés kétszázötvenedik évfordulóján, augusztus 20-án ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György pécsi megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szertartás a templom orgonájának megáldásával kezdődött – a 19. században a pécsi Angster-gyárban készült hangszer felújítása épp a neves évfordulóra fejeződött be.

A hálaadó szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök és Antal Géza pécsváradi plébános mutatták be. A homíliában a főpásztor az evangélium zárómondatáról elmélkedett: első szent királyunk sziklára építette országát, olyan országot kívánt vezetni, amelyben az emberek nagyra becsülik magyarságukat és kereszténységüket.

A templom felszentelésének évfordulójáról szólva hangsúlyozta, nem a kőépület megépülése a lényeges, hanem hogy ebben a kőépületben, amely Isten háza, az imádság háza, összegyűlhetnek Isten gyermekei.

A felajánlás előtt a püspök kétszázötven kis cipó mellett három nagy kenyeret is megáldott, amelyeket a Magyarok kenyere jótékonysági program során összegyűlt lisztből sütöttek. A nagy kenyerek egyikét meg is szegték, majd a szentmise záró áldása után szétosztották a híveknek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök