Ki volt Fényi Gyula, a miskolci jezsuita gimnázium névadója?

Megszentelt élet – 2018. január 13., szombat | 12:07

1845. január 8-án született Fényi Gyula SJ csillagász, tanár, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium névadója.

Csak néhány elmosódott, alig kivehető fotó maradt fenn Fényi Gyula jezsuita csillagászról, jóllehet a neve világszerte ismert: 2010-ben róla nevezte el a 115254 Fényi kisbolygót a Nemzetközi Csillagászati Unió. A 115254 Fényi – ideiglenes jelöléssel 2003 SF158 – a Naprendszer kisbolygóövében található aszteroida; Sárneczky Krisztián és Sipőcz Brigitta fedezte fel 2003. szeptember 22-én. Fényi Gyula jezsuita atya nevét egy kráter is őrzi a Holdon.

Összesen harmincöt holdkráter viseli jezsuita szerzetesek nevét, köztük egy magyar tudós jezsuitáét, Hell Mihályét. A jezsuiták a csillagászatra való kiemelkedő hatását mutatja az is, hogy 1773-ban a világ százharminc obszervatóriumából harmincat jezsuiták működtettek.

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium aulájában látható a legendás Merz-féle 190/2220-as refraktor, amellyel Kalocsán, a jezsuita gimnázium Haynald-csillagdában dolgozott Fényi Gyula SJ.

A kalocsai Haynald Obszervatórium számára 1878-ban beszerzett 19 centiméteres Merz-refraktort évtizedeken át használták a Nap megfigyelésére. A műszer először Kalocsán, a csillagda nagyobbik dobkupolájában kapott helyet; majd az egri Specula teraszán helyezték el – egy ideig itt szolgálta a csillagászati ismeretterjesztést. Később hosszú időn át használaták a Merz-refraktort a szabadság-hegyi csillagvizsgálóban, ahol a csillagászhallgatók oktatását szolgálta az 1980-as évek végéig. 

A Merz-refraktor az egri Specula teraszán (Csillagászati évkönyv, 1953)

Az egykor Fényi Gyula SJ által is használt, immár használaton kívül álló 19 centiméteres veterán műszer ma is megtekinthető a miskolci jezsuita gimnázium aulájában.

Forrás és fotó: Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, Miskolc; MCSE.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria