Kiállítás nyílik a Vatikánban VI. Pál és a művészet kapcsolatáról

Kultúra – 2014. október 16., csütörtök | 16:00

A Szent Péter téri kolonnád Nagy Károly-szárnyában – a boldoggá avatásra készülve – október 16-án, csütörtök délután kiállítás nyílik VI. Pál pápa és a művészek címmel.


A L’Osservatore Romano október 13–14-i kiadásában a Vatikáni Múzeumok igazgatója, Antonio Paolucci ír a kiállításról, melynek mottója: „Legyetek a szépség őrzői ebben a világban.”

A VI. Pál és a művészek címmel megjelent cikkben a múzeumigazgató Montini pápa és a művészet, a művészek kapcsolatáról ír. Emlékeztet arra, hogy Giovanni Battista Montini vezető értelmiségi személyiség volt, a nemzetközi kultúra elmélyült ismerőjeként tartották számon már a párizsi nunciatúrán töltött évei alatt is. Szellemiségében közel állt Jacques Maritain tomista filozófushoz, és barátja volt Jean Guitton katolikus filozófusnak, aki megírta a pápa spirituális életrajzát. Guitton nyitott volt a modern európai szellemi áramlatok felé, kapcsolatba került olyan korabeli művészekkel, mint Cocteau, Severini, Chagall és Rouault. Így közvetítő lehetett barátja, Montini felé, aki a szívén viselte az egyház és a művészet egymáshoz való közeledését. Mint értelmiségi és lelkipásztor kereste a kapcsolatot a katolicizmus és kora művészeti világa között.

Egy évvel megválasztása után, 1964. május 7-én VI. Pál pápa a Sixtus-kápolnában fogadta a művészeket. Híres beszédében kifejtette esztétikai nézeteit. Szerinte a művész arra hivatott, hogy láthatóvá tegye teljes kifejező szabadságával és teremtő lendületével a transzcendenst, a kifejezhetetlent, a szóval kimondhatatlant.

A kiállításon a Vatikáni Múzeumok modern művészeti galériájának alkotásai láthatóak. Ezt az önálló részleget VI. Pál maga avatta fel 1973. június 23-án, miután magántitkárával, Pasquale Macchival megtervezték. A cél az volt, hogy a gyűjtemény tanúsítsa: a modern művészetben is jelen van a vallásos érzés és ihlet, és át lehet hidalni az egyház és a modern művészet közötti szakadékot.

A Vatikáni Múzeumok Modern művészeti galériájában 450 modern alkotás kapott helyet, köztük olyan világhírű művészek remekművei, mint Matisse, van Gogh, Chagall, Rouault, Severini, Fontana, Manzù, Otto Dix, Bacon. Ezek közül válogatták ki a Vatikáni Kormányzóság munkatársai a csütörtök délután megnyíló kiállítás anyagát – VI. Pál vasárnapi boldoggá avatására készülve. A tárlat november 15-ig látogatható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: 30giorni.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria