Kicserélnék Hám János püspök szobrát

Külhoni – 2014. október 28., kedd | 14:05

Kicserélnék Hám János szobrát a szatmárnémeti római katolikus székesegyház előtti téren: a tervek szerint az egykori püspök büsztje helyett egész alakos bronzszobor őrizné a városépítőként is tisztelt főpap emlékét – tájékoztat a Krónika Online.

A munkálat engedélyezéséről csütörtöki ülésén dönthet a helyi tanács.

Magyar Loránd, az RMDSZ frakcióvezetője szerint nem lesz gond a tervezet elfogadásával. A politikus a Krónika Online-nak elmondta: tárgyalt ez ügyben Dorel Coica polgármesterrel, aki a Szociáldemokrata Párt (PSD) városi elnöke is egyben, valamint az ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) vezetőivel, akik egyhangúlag megígérték, hogy támogatják a szatmári püspökség által kezdeményezett és kizárólagosan egyházi pénzből finanszírozott munkálatra vonatkozó elképzelést.

Bár a körülbelül 40 százalékban magyarok lakta Szatmárnémetiben a köztéri szobrok állítását általában „párban” hagyja jóvá a képviselő-testület, azaz egy magyar vonatkozású alkotást egy, esetleg több román vonatkozásúval egy időben fogad el, a frakcióvezető szerint ez esetben nincs szó másik emlékműről, hisz nem új szobor felállításáról, mindössze cseréről van szó.

A Krónika Online információi szerint a kegyhellyel szembeni kis parkot úgy alakítják át, hogy a tervezett szoborhoz csalogassa a járókelőket. A Hám Jánost ülő pozícióban, dél felé fordulva ábrázoló bronzszobor a tervek szerint másfélszeres nagyítású lesz, azaz magassága eléri a 175 centimétert.

Az alkotást Zagyva László Szatmárnémetiből elszármazott nyíregyházi szobrászművész készíti sikeres pályázata alapján.

A városépítőként is emlegetett Hám János Gyöngyösön született, és 1828-ban szentelték szatmári püspökké. Bár az 1848–49-es forradalommal és szabadságharccal nyíltan szembefordult, pásztorleveleiben az uralkodó iránti engedelmességre buzdítva a lakosságot, emléke máig nagy tiszteletnek örvend a környéken, mivel egyházépítő munkája mellett a város számos emblematikus ingatlanjának építése vagy átalakítása fűződik a nevéhez.

Fotó: Kórnika Online

Magyar Kurír