Király Kelemen OFM: Naplóm 1944–1947

Megszentelt élet – 2018. december 4., kedd | 13:39

Király Kelemen ferences szerzetes 1944. október 14-én írta első bejegyzését naplójába, az utolsót pedig 1947. május 31-én, Amerikába való megérkezésekor. Ezeket a feljegyzéseket sokáig csak őrizgette, mígnem egy rendtársa határozott nógatására 1974-ben Clevelandben magyar nyelven közreadta.

A könyv Mindszenty József ajánlásával jelent meg: „Kelemen Atya Naplójából a sajtóban olvastam részleteket, s az a megállapításom, hogy ez a könyv igényli a közzétételt, mert az emberek felejtenek, jóllehet vannak dolgok, amelyeket nem lehet elfelejteni. Nem árt olykor-olykor visszagondolni Csongrádra, ahol a feljegyzettek lejátszódnak.”

Kelemen atya 1944. október 23-án érkezett Csongrádra, ahol a piroskavárosi Szent József-templom plébánosa lett. A lelkipásztori munka mellett a hívek mindenféle ügyes-bajos dolgában is intézkednie kellett, sokszor bonyolódott igen veszélyes helyzetekbe.

1946 áprilisában a Szűz Máriáról nevezett provincia hivatalos látogatására kapott megbízást, végig kellett járnia a rendtartomány összes kolostorát.

1947 tavaszán érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, haláláig ott élt. Ezekről a sorsfordító időkről szól naplója. Megjelenése után egy európai fiatalember ezt írta: „Köszönöm, hogy Király atya kiadta Naplóját. Négy nap alatt olvastam ki. A könyv nemcsak érdekfeszítő munka, hanem a kor szelleméről elképesztően élethű képet ad… Tömören leírt dolgok; a háború rémségei, jellemtelen jellemek… S milyen acélnál szilárdabban áll az »Ember«, a pap a harcok közepette is…”

A naplót a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány idén újra kiadta. Kapható a Magyar Menedék Könyvesházban (1126 Budapest, Márvány utca 48.), a Püski Könyvesházban (1013 Budapest, Krisztina körút 26.) és az Anima Széll Kálmán téri boltjában (1025 Budapest, Széll Kálmán tér, Támfal épület 5.).

Forrás: Cságoly Ferencné; Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány

Fotó: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria