Kirill pátriárka Budapestre látogat

Hazai – 2017. január 9., hétfő | 18:37

Kirill moszkvai pátriárka, az orosz ortodox egyház feje elfogadta a magyar kormány meghívását, és az év végén vagy 2018 elején Budapestre látogat az addigra helyreállított Petőfi téri orosz ortodox templom átadására.


Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint az orosz ortodox egyházfő az év végén vagy a jövő esztendő elején látogat majd Magyarországra.

Az Emmi államtitkára a pátriárka meghívására január 8–9-én látogatott az orosz fővárosba. Az egyházfő a budapesti orosz templom felújításáról október 24-én megkötött megállapodás apropóján invitálta Soltész Miklóst Moszkvába. A budapesti belvárosi templomépület hiányzó toronytetejének helyreállítását a magyar kormány 100 millió forinttal támogatja.

Soltész Miklós a pátriárkával folytatott szűk körű megbeszélést követően részt vett egy ebéden, amelyen az egyházfő mellett jelen voltak Moszkva egyházi vezetői, valamint képviseltette magát a főváros vezetése és a szövetségi kormány is. Az államtitkár a nap folyamán a Kremlben részt vett a Kirill pátriárka által bemutatott karácsonyi istentiszteleten is.

* * *

A magyar államalapító Szent István királyról elnevezett orosz egyházi érdemrend legmagasabb, első fokozatával tüntette ki Soltész Miklóst Tyihon podolszki metropolita, a magyarországi és ausztriai orosz ortodox egyházmegye kormányzója január 9-én, hétfőn Moszkvában.

Tyihon püspök méltatásában az orosz ortodox egyház ügyének, valamint a magyar–orosz egyházi és más kapcsolatok támogatásával indokolta a magyar államtitkár kitüntetését. Köszönőbeszédében Soltész Miklós hangsúlyozta a két nép közös keresztény gyökerei megóvásának fontosságát, valamint méltatta, hogy a magyar és az orosz egyház 50, illetve 70 évi kommunista elnyomást követően talpra tudott állni és meg tudott erősödni.

Forrás: MTI

Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria