Taposs az egészségedért! – Egy katolikus óvoda is zöldítheti a környezetét

2019. április 15., hétfő | 9:06

Beltéri Kneipp-taposókat készítettek az óvodák Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több intézményében is a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda felhívására. Az örökös zöld óvoda címet elnyert intézménynek ez az egyik különleges kezdeményezése.

A nyertes Kneipp-ösvény

Kilenc évvel ezelőtt indult el a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda azon az úton, amely a „zöld megoldást” választja a mindennapokban: már a legkisebbeknek is meg lehet tanítani, hogyan vigyázzanak a környezetükre, hogyan gyűjtsék szelektíven a szemetet, hogyan hasznosítsák újra a hulladékanyagokat , és a többi.

Az intézmény komolyan vette ezt a feladatot, olyannyira, hogy örökös zöld óvodai címet kapott, s három éve azzal bízta meg a minisztérium, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hasonló törekvésű óvodáinak bázisintézménye legyen: koordinálja és segítse a zöld óvoda címmel rendelkező vagy erre a címre pályázó intézmények munkáját. Ehhez minden évben munkatervet készítenek az itteni pedagógusok, és évente kétszer találkozik a meghívásukat elfogadó mintegy tucatnyi óvoda. 

A felmerülő témák sokszor világméretű környezetvédelmi kérdéseket érintenek, de a zöld óvodákban ezekkel a gyermekek saját szintjüknek megfelelően foglalkoznak, megoldási lehetőségeket sajátíthatnak el.

Ősszel és tavasszal különféle témákat érintve pályázatot írnak ki a Szent Jácintban, amelynek témája idén tavasszal az egészségmegőrzés volt. Az óvodák benti Kneipp-szigetet alakíthattak ki tehetségüktől, kreativitásuktól és lehetőségeiktől függően, az azokról készített fotókra pedig online lehet szavazni. A legtöbb szavazatot elnyerő Kneipp-taposó tulajdonosa egy „zöld” vándorkupát nyerhetett április 10-én. (Ez első alkalommal a Szent Jácint Óvodában maradt.)

Az óvoda már rendelkezik szabadtéri Kneipp-ösvénnyel, melyet nyáron és kora ősszel mezítláb használhatnak a gyermekek, s amelyen sétálva sokféle felületet érzékelnek. A különféle anyagok masszírozzák, stimulálják a talpat, ami jótékonyan hat az egészségre. Most itt is készült benti Kneipp-taposó, főként természetes anyagokból: a 16 ládába többek között mogyoró, kukorica, dió, kukoricacsutka, de pamutfonal és kocka is került. A taposó rendszeres használata természetes út a refluxos gyermekek gyógyulásában. Az egészségmegőrzésben nyújt segítséget az óvoda sószobája is.

Sebastian Kneipp (Stephansried, 1821. május 17. – Wörishofen, 1897. június 17.) német katolikus pap, aki lelkipásztori hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma is Kneipp-kúrának ismerünk. Gyógyító tevékenysége alapján kapott új lendületet a természetgyógyászat. A különböző felületeket váltogató Kneipp-taposás is az ő nevéhez fűződik.

Forrás: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi EgyházmegyeSzent Jácint-óvoda Facebook-oldala

Fotó: Szent Jácint-óvoda

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle