Koch bíboros a szentévről és a vallásközi párbeszédről

2016. január 13. szerda 17:45

Ferenc pápa január 17-én, vasárnap látogat el a római zsinagógába. Kurt Koch svájci bíboros, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke a L’Osservatore Romano vatikáni napilapnak adott interjújában mérleget vont a dikasztérium múlt évi munkájáról és ismertette idei programjait.

Az irgalmasság szentéve elején Ferenc pápa találkozik a nyugati diaszpóra legősibb zsidó közösségével. 1986-ban II. János Pál volt az első pápa, aki ellátogatott a római zsinagógába. XVI. Benedek 2010-ben tett látogatást itt, a keresztény egységhét kezdete előtti napon. Arra a napra hirdette meg az olasz püspöki konferencia a zsidóság napjának megünneplését. Ezt számos püspöki konferencia átvette. Nem véletlen az ünnep keresztény egységhét előtti napra helyezése, mert azt akarja jelezni, hogy a zsidóság nagyon közel áll a kereszténységhez. Koch bíboros emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa jó kapcsolatokat ápol a zsidó világgal még az argentínai időszakból. Nagyon szép jel a római zsinagógába látogatása, mert a Szentatya el akarja mélyíteni a kapcsolatát a római zsidó közösséggel, amely már hosszú ideje megélte hitét a kereszténység létrejötte előtt.

A zsidósággal való vallási kapcsolatok vatikáni bizottsága decemberben adta ki a dokumentumot, amelynek címe: „Isten ajándékai és elhívása visszavonhatatlanok”. A Nostra aetate kezdetű zsinati dokumentum közzétételének 50. évfordulója fontos alkalmat jelentett a kereszténység és a zsidóság közötti kapcsolatról való további elmélkedésre. Szükséges volt előkészíteni a zsidók és katolikusok közötti párbeszéd új fázisát. A dokumentum nem a párbeszéd szövege, mert akkor a zsidókkal együtt kellett volna előkészíteni. Bár a közzététel előtt átadták zsidó szakértőknek, ez egy katolikus dokumentum. A hívekhez szól, hogy megismerjék a zsidósággal folyó párbeszéd létezését és a kereszténység zsidó gyökereit, hogy ezáltal részt vehessenek ebben a dialógusban. Nem doktrinális vagy tanítóhivatali szövegről van szó, hanem teológiairól, amely egyes témák elmélyítésére szolgál – hangsúlyozta Koch bíboros.

A visszajelzésekből kiderül, hogy egyes rabbik is úgy gondolják: elérkezett az idő ezeknek a témáknak a megvitatására. A zsidó világ pozitívan fogadta a szöveget. Egyidőben a dokumentum közzé tételével, a világ különböző részein élő egyes rabbik kiadtak egy nyilatkozatot a keresztényekkel folytatott párbeszédről. Nagy örömmel és hálával fogadtuk – állapította meg Koch bíboros. A zsidósággal folyó párbeszéd részeként 2015-ben a világ különböző részein megünnepelték a Nostra aetate 50. évfordulóját.

A Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa az elmúlt évben tovább folytatta a párbeszédet és a különböző egyházak és egyházi közösségek meglátogatását. A Laudato sì kezdetű pápai enciklikát Rómában Johannes Zizioulas ortodox metropolita mutatta be. Ferenc pápa elindította a katolikus egyházban a teremtett világ napját, amelyet szeptember 1-jén ünneplünk egyszerre a konstantinápolyi pátriárkátussal.

Az irgalmasság szentévének ökumenikus értékéről szólva Koch bíboros kiemelte: ökumenikus szempontból a központi esemény a január 25-ei vesperás a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában a keresztény egységhét lezárásaként. Isten irgalmasságának témája lényegét tekintve ökumenikus jellegű, mert az ökumenizmus nemcsak a nehéz és ellentmondásos kérdésekről szóló párbeszéd, hanem hitünk központi és közös témáira is kell, hogy összpontosítson. Isten irgalmassága pedig hitünk középpontja – mutatott rá Koch bíboros.

A vatikáni dikasztérium idei elkötelezettségei között szerepel január 30. és február 6. között Kairóban a keleti ortodox egyházakkal működő nemzetközi vegyesbizottság plenáris ülése. A kereszény beavatás szentségei lesz a téma, elsősorban a keresztség. Az ősz folyamán az összes ortodox egyházzal működő nemzetközi vegyesbizottsággal folytatják a szinodalitás és a primátus közötti kapcsolatról szóló párbeszédet. Ez nem egy könnyű vitatéma – jegyezte meg Koch bíboros. Megemlékeznek továbbá az év során a canterburyi anglikán érsek első római látogatásának 50. évfordulójáról, amely Michael Ramsey érsek és VI. Pál pápa találkozását jelentette 1966-ban. Egyben a személyes képviselet felállítását is felidézik, amely egy római anglikán központban nyílt meg. Végül idén tartják meg a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának plenáris ülését.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-afrikaban-van-ido-istenre-charles-palmer-buckle-accrai-ersek-latogatasa-egerben
„Afrikában van idő Istenre” – Charles Palmer-Buckle accrai érsek látogatása Egerben

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros meghívására érkezett Magyarországra. Az afrikai főpásztort április 19-én Ternyák Csaba érsek látta vendégül Egerben, akivel együtt szentelte püspökké Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt.

10:20
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök