Koch bíboros a szentévről és a vallásközi párbeszédről

2016. január 13. szerda 17:45

Ferenc pápa január 17-én, vasárnap látogat el a római zsinagógába. Kurt Koch svájci bíboros, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke a L’Osservatore Romano vatikáni napilapnak adott interjújában mérleget vont a dikasztérium múlt évi munkájáról és ismertette idei programjait.

Az irgalmasság szentéve elején Ferenc pápa találkozik a nyugati diaszpóra legősibb zsidó közösségével. 1986-ban II. János Pál volt az első pápa, aki ellátogatott a római zsinagógába. XVI. Benedek 2010-ben tett látogatást itt, a keresztény egységhét kezdete előtti napon. Arra a napra hirdette meg az olasz püspöki konferencia a zsidóság napjának megünneplését. Ezt számos püspöki konferencia átvette. Nem véletlen az ünnep keresztény egységhét előtti napra helyezése, mert azt akarja jelezni, hogy a zsidóság nagyon közel áll a kereszténységhez. Koch bíboros emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa jó kapcsolatokat ápol a zsidó világgal még az argentínai időszakból. Nagyon szép jel a római zsinagógába látogatása, mert a Szentatya el akarja mélyíteni a kapcsolatát a római zsidó közösséggel, amely már hosszú ideje megélte hitét a kereszténység létrejötte előtt.

A zsidósággal való vallási kapcsolatok vatikáni bizottsága decemberben adta ki a dokumentumot, amelynek címe: „Isten ajándékai és elhívása visszavonhatatlanok”. A Nostra aetate kezdetű zsinati dokumentum közzétételének 50. évfordulója fontos alkalmat jelentett a kereszténység és a zsidóság közötti kapcsolatról való további elmélkedésre. Szükséges volt előkészíteni a zsidók és katolikusok közötti párbeszéd új fázisát. A dokumentum nem a párbeszéd szövege, mert akkor a zsidókkal együtt kellett volna előkészíteni. Bár a közzététel előtt átadták zsidó szakértőknek, ez egy katolikus dokumentum. A hívekhez szól, hogy megismerjék a zsidósággal folyó párbeszéd létezését és a kereszténység zsidó gyökereit, hogy ezáltal részt vehessenek ebben a dialógusban. Nem doktrinális vagy tanítóhivatali szövegről van szó, hanem teológiairól, amely egyes témák elmélyítésére szolgál – hangsúlyozta Koch bíboros.

A visszajelzésekből kiderül, hogy egyes rabbik is úgy gondolják: elérkezett az idő ezeknek a témáknak a megvitatására. A zsidó világ pozitívan fogadta a szöveget. Egyidőben a dokumentum közzé tételével, a világ különböző részein élő egyes rabbik kiadtak egy nyilatkozatot a keresztényekkel folytatott párbeszédről. Nagy örömmel és hálával fogadtuk – állapította meg Koch bíboros. A zsidósággal folyó párbeszéd részeként 2015-ben a világ különböző részein megünnepelték a Nostra aetate 50. évfordulóját.

A Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa az elmúlt évben tovább folytatta a párbeszédet és a különböző egyházak és egyházi közösségek meglátogatását. A Laudato sì kezdetű pápai enciklikát Rómában Johannes Zizioulas ortodox metropolita mutatta be. Ferenc pápa elindította a katolikus egyházban a teremtett világ napját, amelyet szeptember 1-jén ünneplünk egyszerre a konstantinápolyi pátriárkátussal.

Az irgalmasság szentévének ökumenikus értékéről szólva Koch bíboros kiemelte: ökumenikus szempontból a központi esemény a január 25-ei vesperás a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában a keresztény egységhét lezárásaként. Isten irgalmasságának témája lényegét tekintve ökumenikus jellegű, mert az ökumenizmus nemcsak a nehéz és ellentmondásos kérdésekről szóló párbeszéd, hanem hitünk központi és közös témáira is kell, hogy összpontosítson. Isten irgalmassága pedig hitünk középpontja – mutatott rá Koch bíboros.

A vatikáni dikasztérium idei elkötelezettségei között szerepel január 30. és február 6. között Kairóban a keleti ortodox egyházakkal működő nemzetközi vegyesbizottság plenáris ülése. A kereszény beavatás szentségei lesz a téma, elsősorban a keresztség. Az ősz folyamán az összes ortodox egyházzal működő nemzetközi vegyesbizottsággal folytatják a szinodalitás és a primátus közötti kapcsolatról szóló párbeszédet. Ez nem egy könnyű vitatéma – jegyezte meg Koch bíboros. Megemlékeznek továbbá az év során a canterburyi anglikán érsek első római látogatásának 50. évfordulójáról, amely Michael Ramsey érsek és VI. Pál pápa találkozását jelentette 1966-ban. Egyben a személyes képviselet felállítását is felidézik, amely egy római anglikán központban nyílt meg. Végül idén tartják meg a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának plenáris ülését.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-egymillio-csillag-szegenyekert-megkezdodott-katolikus-karitasz-adventi-szolidaritasi-akcioja
„Egymillió csillag a szegényekért” – Megkezdődött a Katolikus Karitász adventi szolidaritási akciója

Az „Egymillió csillag a szegényekért” jótékonysági akciót idén több mint kétszáz helyszínen rendezi meg a Katolikus Karitász. Az immár kilencedik alkalommal megszervezett egyhetes rendezvénysorozatot december 4-én Pécsett, a Széchenyi téren nyitották meg.

2016. december 5. hétfő
patsch-ferenc-jezsuita-szerzetes-tartott-eloadast-a-parbeszed-hazaban-vilag-es-az-egyhaz-jovojerol
Patsch Ferenc jezsuita szerzetes tartott előadást a Párbeszéd Házában a világ és az egyház jövőjéről

A jezsuita szerzetes „A világ jövője, az egyház jövője és Ferenc pápa” címmel tartott előadást december 4-én, vasárnap a a Jézus Társasága budapesti lelkiségi és kulturális központjában, a Párbeszéd Házában.

2016. december 5. hétfő