Kocsis Fülöp a legősibb keresztény templomokat is meglátogatta Szíriában

2018. augusztus 9. csütörtök 09:59

Ötnapos szíriai útját – melynek során a Görögkatolikus Metropólia által a helyi keresztényeknek gyűjtött adományokat adta át Damaszkuszban – Malulában és Seidnayában zárta Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita augusztus 6-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főpásztor meglátogatta az 1500 méter magasan fekvő, hatalmas sziklákra épült Malulát. A kisváros egyike annak a három településnek, ahol még beszélik Jézus Krisztus nyelvét, a nyugati arám dialektust. Két monostor is található itt, amelyek a legrégebbi keresztény monasztikus épületegyüttesek közé tartoznak: a Szent Tekla- és a Szent Szergiusz és Bakhusz-monostor. Mindkét szerzetesház szomorú események tanúja volt.

A dzsihadisták 2013-ban kétszer is elfoglalták a várost, tizenhárom lakost meggyilkoltak, a monostorokat kifosztották. A Szent Tekla-templomot föl is gyújtották, a Szűz Mária-szobrokat ledöntötték, a falon található ábrázolásokat kalapáccsal zúzták szét, a szerzetesnővéreket pedig elrabolták. A kormány három hónap múlva tudta kiváltani őket, de még sokáig nem jöhettek vissza a monostorukba. Kocsis Fülöp több nővérrel is találkozott, s az egyikük megbékélten beszélte el neki a megpróbáltatásaikat.

A város szélén található, 3. századi Szent Szergiusz és Bakhusz-monostor egy korábbi, római kori pogány szentély helyén épült. A kis görögkatolikus templom ikonosztázában a világ legrégebbi ismert ikonjai foglaltak helyet. Ezeket az ősi ikonokat, a többi ikonnal és a templom többi berendezésével együtt – beleértve kétezer éves cédrusfa ajtaját – a dzsihadisták elrabolták, a templomot teljesen kifosztották.

Megrongálták az oltárt is, amely még a pogány szentélyből származott, tehát szintén kétezer éves kőépítmény. A világhírű és felbecsülhetetlen értékű ikonok nem kerültek elő, ám a négyszáz éves harang, a cédrusajtó és néhány apróbb tárgy Bejrútban bukkant föl, melyeket egy jó szándékú és tehetős magánszemély megvásárolt és visszajuttatott a templomba. Egy helyi lány készségesen mesélte el a templom történetét, és Kocsis Fülöp kérésére elimádkozta óarám nyelven a Miatyánkot, illetve ugyanezen a nyelven néhány zsoltárverset is a Sokirgalmú himnuszból (135. zsoltár). Végül különösen finom, helyi édes borral kínálta a látogatókat.

Malula után egy közeli városba, Seidnayába utazott az érsek. Ez az egyik legismertebb búcsújáróhely Szíriában, a kis városkában húsz templom is van. Itt őrzik az első, a hagyomány szerint Szent Lukács festette Istenszülő ikont, amely előtt folyamatos lehetőség van imádkozni.

Sokan jönnek ide zarándokok, sok esetben gyermekáldást kérő édesanyák. Érdekes módon az ikon nem látható, egy díszes ezüst dobozban őrzik. A templomtól egy erős kaptatóval lehet fölmenni a görögkatolikusok által őrzött Szent Tamás-monostorhoz. Ennek területén található a Mar Touma-templom, amelynek a tetejére is ki lehet mászni a templomból nyíló remetelakon keresztül. Jelenleg nem él itt remete, az utolsó mintegy száz évvel ezelőtt lakott itt.

Búcsúzásul a falu legnagyobb melkita templomát is meglátogatta Kocsis Fülöp, ahol éppen Úrszínváltozás búcsúi ünnepére készültek. A helyi cserkészek fúvós és ütős zenekara lelkesen eljátszott néhány darabot a magas rangú vendégnek.

Forrás és fotó: Király András /Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-beke-hidjai-bolognaban-tartjak-vallasok-kozotti-nemzetkozi-talalkozot
A béke hídjai – Bolognában tartják a vallások közötti nemzetközi találkozót

Idén október 14. és 16. között 32. alkalommal szervezi meg a Sant’Egidio közösség azt a nemzetközi béketalálkozót, amelyen – a II. János Pál pápa által Assisiben 1986-ban megrendezett találkozó nyomán – a világ vallási vezetői párbeszédet folytatnak és hitet tesznek a béke mellett.

19:57
huseges-imadsaguk-tartja-meg-vilagot-nagyszulok-zarandoklata-az-alsoszentivani-kegyhelyre
Hűséges imádságuk tartja meg világot – Nagyszülők zarándoklata az alsószentiváni kegyhelyre

Október 13-án Alsószentivánon, a Fatimai Szűz első hazai kegyhelyén tartott Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök ünnepi szentmisét, amelyben a nagyszülőket külön áldásban részesítette.

19:12